Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАМИРНИЦЕ

Шта јести за УДОБНИЈИ САН? Ово је права ствар!

Намирнице које погодују удобном спавању.

1607794690_Depositphotos_24099667_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Из навике или због незнања често за вечерњи оброк једемо намирнице које не побољшавају квалитет спавања. Истина, није само начин исхране одговоран за (не)квалитетно спавање.

Пре свега проверите да ли спавате на квалитетном душеку и јастуку, а онда преиспитајте свој јеловник.

У различитим деловима дана наш мозак отпушта различите хемијске супстанце, неуропреноснике (серотонин, мелатонин, допамин, ендорфине и др.), које утичу на све наше органе, на наш целокупни живот, физички и психички. Неки од тих неуропреносника могу да изазову убрзан рад срца, а тиме и повећају будност.

Други неуропреносници имају супротан учинак, смирују метаболизам и доприносе опуштању, олакшавају успављивање.

Прочитајте још: КОНАЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Ево зашто се тргамо када тонемо у сан

Пре спавања требало би да конзумирате намирнице које подстичу излучивање мелатонина којег називамо "хормоном спавања". Мелатонин управља нашим хронобиолошким ритмом, тело га излучује у сумрак и у мраку.

Хормони умирујућег деловања
Више угљених хдрата, мање протеина. Наш организам излучује хормоне умирујућег деловања захваљујући триптофану. Ту аминокиселину налазимо у бројним намирницама попут банане, млека, ананаса, у јајима и орасима. Те и остале намирнице које садрже триптофан препоручљиво је јести целог дана јер људско тело нема способност да производи триптофан.

Но триптофан није довољан. Потребан нам је и магнезијум и витамин Б6 и омега-3 масне киселине које повећавају осетљивост рецептора на неуропреноснике.

Вечерњи оброк требало би да садржи скроб ниског гликемијског индекса, који погодује спавању за разлику од протеина који разбуђује.

Прочитајте још: Рани одлазак у кревет има везе са удајом, а ево и какве!

Дакле, тестенина, рижа, махуне, кувано поврће и воће намирнице су које се споро разграђују и не оптерећују пробавни систем. Те намирнице подижу ниво инсулина у крви (што има додатни умирујући и опуштајући учинак), а без инсулина није могућа синтеза серотонина.

Ипак, нису сви угљени хидрати једнаки. Оне високога гликемијског индекса (бели хлеб, бела рижа, рафиниране житарице или шећер) треба избегавати. Те намирнице нагло и превише подижу ниво инсулина, а то омета спавање и доприноси сакупљању резерви масног ткива.

Прочитајте још: Премало сна изазива гојазност и менталне поремећаје

Мање зачина и засићених масних киселина. 

Зачињена јела и намирнице богате засићеним масним киселинама успоравају пробаву, подижу телесну топлину, успоравају успављивање и могу да изазову несаницу. Такав учинак имају сухомеснати производи, сиреви, шећер и масно месо).

Рана вечера

Како пробављање хране не би омело спавање, добро би било да вечеру поједете барем два сата пре одласка на спавање.

Прочитајте још: Лак и миран сан: Погодности које крије МАСКА ЗА СПАВАЊЕ

Алкохол је лажни пријатељ.

За умирујуће деловање довољна је једна чаша вина. Већа количина алкохола лоше делује на спавање, узрокује више ноћних буђења, а последица је осећај умора и недостатак енергије следећег дана.

И на крају, немојте заборавити како је темељ за квалитетан одмор управо правилно одабран душек.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas