· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Шта кажу историчари: Колико је дивљи био Дивљи запад?

Живот је био тежак, али није био попут холивудских вестерна.

1608888082_Depositphotos_24900427_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Свако ко је икада гледао вестерн зна све о томе како је тада био "дивљи" живот.

Даме у невољи биле су везане за железнице, каубојска стока је шушкала, а шериф је обично био лењивац са оскудним интересом да спроведе оно мало закона који је постојао. Укратко, ризиковали сте да вас увуку у пуцњаву сваки пут кад бисте ишли у салон. Па, бар је то случај са произвођачима филмова. Али шта кажу историчари? У стварности, Запад је био много питомији него што се често приказује у популарној култури, али одређена подручја су имала опаснан проценат насиља.

Прочитајте још: Католички верници данас прослављају БОЖИЋ: Ево које ОБИЧАЈЕ треба испоштовати

- Дивљи запад обухватао је огромно подручје које се протезало од стеновитих "планинских држава" попут Монтане па све до Тексаса, па преко западне обале - рекао је Тери Андерсон, професор емеритус економије на Државном универзитету у Монтани . Што се временског периода тиче, говоримо о 1850-има или пре Грађанског рата, све до 1900. 

Прочитајте још: Нећете веровати, али на то какав сте карактер може указивати и ношење овог одевног предмета!

Важно је да је већина тог пространог терена у то доба била предржавна, што је значило да није било превише савезног надзора.

Фото: Депозит

Овај недостатак централизоване владе делимично је одговоран за наше колективно замишљање Дивљег запада као рогобног и жестоког места за живот, објаснио је Андерсон:

 - То је приказано готово као стање анархије у коме су се борила индијанска племена, а затим су се придружили и Европљани - рекао је. Иако су се догађале битке достојне портрета Џона Вејна (на пример, три особе су погинуле у пуцњави 1881. године у ОК Корал-у на територији Аризоне), постојали су и мирни периоди који су трајали довољно дуго да насељеници импровизовано схвате правила друштва на неки начин.

Прочитајте још: СНИМАЛА ЧИШЋЕЊЕ СЕДИШТА У АУТУ И ШОКИРАЛА РЕЗУЛТАТИМА: Тешко је поверовати колико се прљавштине у њима скупља (ВИДЕО)

- Холивудска верзија приказује све и свакога како се бори око права на воду и земљишта, али оно што смо открили је да су људи у стварности схватили негативне последице борбе и уместо тога пронашли грађанске начине за решавање својих спорова - рекао је Андерсон.

На пример, власници стоке често су поделили велике парцеле земљишта и формирали удружења да би документовали и доделили права на узгој. Власничка права су била довољно сигурна и за то је постојало тржиште. Систем је функционисао прилично добро, осим ако нисте из индијанског племена, наравно.

Прочитајте још: НОВО ОТКРИЋЕ О ХОБОТНИЦАМА ПРОМЕНИЋЕ СВЕ ШТО ЗНАТЕ О ЊИМА: Погледајте како се крећу по морском дну (ВИДЕО)

Током овог времена, земља под контролом америчких Индијанаца се прогресивно смањивала и њихове слободе с њом. Конгрес је 1851. усвојио закон о одвајању Индијаца, који је омогућио стварање првих резервата у којима су амерички Индијанци насилно пресељени и спречени да оду без дозволе.

Фото: Депозит

У међувремену, Дивљи запад није био нека врста мале владине утопије за беле насељенике - а постоје подаци који то доказују. Метју Котуниер политички економиста са Универзитета у Лиону, у Француској, истражио је статистику криминала на граници 1800-их у студији из 2017. године. Делови Дивљег запада били су евидентно насилнији од источних држава, посебно на местима где су откривени злато и други минерали, открили су Метју и његове колеге. На пример, убиство и физички напад нису били ретки.

Прочитајте још: ПУСТИО ЈЕ ИРВАСЕ ДА СЕ МАЛО ОДМОРЕ: Деда Мраз зајахао слона, а делио је ПОСЕБНЕ поклоне (ФОТО/ВИДЕО)

Другим речима, када је ресурса о којима је реч било у изобиљу - попут земљишта за испашу стоке - људи су вероватније долазили до неке врсте ненасилног аранжмана. Али ако је ресурс био ређи и вреднији, попут племенитог метала, људи су били склонији агресији како би постигли циљ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.