· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Шта се дешава са нашим мозгом када чувамо тајну

Сви током живота чувамо тајне. Неке могу годинама да остану скривене од других, док друге "излете" у тренутку. Све у свему, тајне није ни мало лако чувати, без обзира на то колико се ми трудили.

1615998436_whisper-408482_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

У прилог томе иду и резултати истраживања, објављеног у часопису ПсyцНЕТ, који тврде да чување тајни није добро ни за ментално здравље. Скривање тајни доводи до пораста анксиозности код људи и представља исцрпљујуће искуство за ум.

Тим научника Универзитета Колумбија вршио је испитивање на узорку од 600 учесника и открио да је 96 посто њих у том тренутку имало тајну, која је углавном била љубавне природе.

Прочитајте још: Чим попијете КАФУ, трчите до ТОАЛЕТА? Доктори објачњавају ЗАШТО и шта се дешава у вашем организму

Учесници су питани колико пута су, у последњих месец дана, били принуђени да сакрију тајну и колико често су мислили о њој.

Оних који су о томе често размишљали било је дупло више од оних који нису. Управо то размишљање разлог је који је произвео највише штете. Исти резултат дала је и анкета насумично спроведена међу туриситима у Њујорку.

Тиме се показало да сама природа садржаја тајне која се чува није разлог проблема, већ да то како се стање ума односи према информацији која на њега утиче.

Прочитајте још: ЗНАТЕ ШТА ЈЕ ДЕЖА ВИ? Лекар је објаснио због чега настаје тај осећај - људи су разочарани ИСТИНОМ!

Даља анализа открила је да на лоше стање мање утицаја има важност тајне, већ да на њега највише утиче репетитивна природа њеног држања у глави.

Научници су закључили да размишљање људи о тајнама може да послужи као основа за даље истраживање на ову тему, са жељом да се нађе начин да се људима помогне и олакша суочавање са тајнама у будућности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.