Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕПОРОД

Шта се деси када годину дана НЕ ЈЕДЕТЕ МЕСО? Ових седам ствари

Веге или не.

1607959290_Depositphotos_78049188_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

На свету се налази око 375 милиона вегетаријанаца, а док неки уживају у месу свакодневно, више је оних који месни оброк једу до три пута седмично. 

То су отприлике и здравствене препоруке, а преглед бројних студија открива шта се догађа у организму ако се човек на годину дана одрекне меса. Осим тога, еколози саветују смањење потрошње меса не само због здравствених добробити, већ и због смањивања властитог удела у климатским променама на које месна индустрија вишеструко утиче. 

Прочитајте још: Како месо можемо припремити да буде укусније: Потпуно другачије од традиционалног спремања

1. Губитак телесне тежине 

Ако се одрекне меса, човек ће у просеку изгубити око 4,5 килограма за годину дана, тврде научници са универзитета Медицине Вашингтон. Они су прегледали 15-ак студија на ту тему и доказали да исхрана која се темељи на конзумацији поврћа чак и без бројања калорија или појачавања телесне активности доприноси мршављењу. Друга студија на будистичким редовницима је открила како вегетаријанство доказано смањује БМИ човека (индекс телесне тежине). 

2. Нижи ризик од срчаних болести 

У глобалу, вегетаријанци знатно ређе болују од срчаних тегоба, а по правилиу имају нижи холестерол и ниво крвног притиска. 

Прочитајте још: Које протеине, масти и влака јести за ДОРУЧАК: Направите најбољу комбинацију

3. Нижи ризик од дијабетеса 

Фото: Депозит

Опсежна студија показала је да људи који редовно једу месо имају 29 посто већи ризик настанка дијабетеса типа 2 него вегетаријанци. 

4. Нижи ризик од појаве рака

Светска здравстена организација класификује прерађено месо као канцерогено, што значи да се разне сланине, саламе и кобасе налазе у истој категорији са гама зрачењем и пушењем. 

5. Промена у саставу пробавних бактерија 

Истраживање Универзитета Њујорк је показало је како вегетаријанци имају већи удео пријатељских бактерија у пробавном систему за разлику од љубитељиа меса.

Прочитајте још: Ово су ВРСТЕ МЕСА које треба уврстити у своју исхрану, али ту су и две које МОРАТЕ ИЗБЕГАВАТИ

6. Бољи осећај након вежбања 

Ако вас мишићи боле након вежбања, могући разлог је тај што су велики љубитељи меса често на високопротеинској исхрани, која води гомилању штетних продукта метаболизма. То може резултирати боловима и споријем опоравку мишића. 

7. Генерално више елана 

Милијардер Ричард Брансон тврди како се након одрицања од меса осећа здравије, привлачније и активније. С тиме се слажу бројни професионални спортисти, попут маратонца Мета Фрејзиера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas