· · Коментари: 0
САДЊА

Шта се сеје у јулу? Обезбедите свеже поврће за јесен!

Искористите последњу прилику за сејање поврћа.

1626856631_food-960070_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

У јулу и самом почетку августа можете засадити поврће које ће вам стићи у јесен и обрадовати вас свежином.

Направили смо листу поврћа које можете засадити у наредних 15 дана.

Прочитајте још: Бршљан ПОТОС пречишћава ваздух и доноси новац! Ставите га поред рутера и заштитите се од зрачења (ФОТО)

Ротквице и роткве

За јесењу употребу, сеје се крајем јула и у августу сукцесивно на сваких 7-10 дана. Размак сетве је 5-10 цм у реду и 20-50 цм змеђу редова. Као и ротква, и ротквица се може сејати омашке али ради добијања плодова бољег квалитета, неопходно је проређивање.

Краставац корнишон

У редове се сеје на 80-100 цм размака ред од реда и у реду 20-30 цм биљка од биљке. Корнишони се сеју гушће. Од дана заметања плодова до бербе треба да прође од 30 до 40 дана.

Боранија

Сеје се на растојању 40-60 цм између редова, а у реду 4-7 цм зрно од зрна. Веома је препоручљиво заливање непосредно после сетве, ради што бржег и уједначенијег ницања. Наводњавање након ницања треба наставити сваких десетак дана. Обично се сеје на месту раног купуса, грашка, лука сребрењака или салате.

Фото: Пиксабеј

Карфиол

Сетва за производњу расада обавља се крајем јуна, расад који пристиже за месец дана расађује се крајем јула на отвореним парцелама а формирање главе почиње крајем септембра. Када главе достигну пречник 3-5цм, ваде се целе биљке и уносе у канале дубине 20-30цм, након чега је потребно добро их залити.

Цвекла

Сеје се на растојању 40-50 цм ред од реда, или у тракама на 20-25 цм ред од реда, а растојање између трака је 50-60 цм. Дубина сетве је 2-4 цм.

Прочитајте још: Мојсијева торбица у цвету крије поклон за вас: Лако се одржава и успева свима! (ФОТО/ВИДЕО)

Купус

Најбољи предусев за касни купус су махунарке јер остављају земљише обогаћено азотом. Производња не сме да се обавља на местима где су претходно биле гајене купусњаче. Сеје се на размак 25-30цм између редова и 1,5-2цм у реду. За бербу пристиже крајем октобра, почетком новембра.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.