Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Стара је око 6.000 година! Археолози открили јединствену "ФАБРИКУ СОЛИ" из неолитског доба

Неолитски људи производили су со на британским острвима пре скоро 6.000 година, много пре него што је направљен њихов знаменити споменик Стоунхеџ и више од два миленијума пре него што се претпостављало да је почела прерада соли, сугеришу налази новог истраживања.

1617801641_stonehenge-1590047_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Радови на ископавањима на фарми "Стрит хаус" у северном Јоркширу изнедрили су доказе који се односе на најранију локацију за производње соли икад пронађену у Великој Британији. То је, уједно и једна од најстаријих "фабрика соли" ове врсте у западној Европи.

Током рада на локацији, археолози су открили бројне упечатљиве предмете, попут рова у коме су била три огњишта, сломљени комади неолитске керамике у којима још увек постоје наслаге соли, јама за складиштење и још много тога.

Прочитајте још: Младожења ИЗБАЦИО сестре са венчања, јер су игнорисале његово строго правило: Послао је осигурање на њих и уништио целу церемонију

Према Стиву Шерлоку, главном археологу, налази су "спектакуларни и од националног значаја".

Британија је позната по местима за обраду соли у бронзаном добу, од којих је најраније познато било од око 1.400. године пре нове ере.

Међутим, ново налазиште је јединствено јер припада неолитском добу. Ранија налазишта соли сличне старости раштркана су широм континенталне Европе, посебно у Пољској и на Балкану, док у Британији нису била откривена налазишта из тог доба.

Прочитајте још: Ко је сада популаран? Учитељи открили како данас изгледају "ЕКИПИЦЕ" у школама

Људи који су у то време обитавали на локацији код "Стрит хауса" били су попут "пионира", рекао је Шерлок, напомињући да су морали да очисте околни пејзаж од храстове и брсетове шуме да би изградили своја насеља.

Керамика откривена на том месту подсећала је на предмете које су донели људи који су дошли из северне Француске око 4.000 године пре нове ере, а са њима је вероватно стигла "технологија обраде соли" - додао је Шерлок.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas