Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

Старији од 35 година масовно имају ово обољење ЗУБА, а спречава се на ЛАК начин

Стручњаци за оралну хигијену тврде да би зубе увек требало да перемо пре доручка.

1610355298_Depositphotos_297829778_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Како наводе, разлог је то што се бактерије у устима док спавамо множе. Оне су директно одговорне за стварање наслага на зубима и зато је јутарњи задах углавном непријатан.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Када се зуби оперу одмах након буђења, добијају флуоридну превлаку, што помаже да се избегне да наслаге и бактерије дођу на храну коју једемо.

Најопаснији је плак, јер су ту бактерије
Најбољи начин за превенцију оба ова обољења је правилно одржавање оралне хигијене која подразумева свакодневну употребу четкице и конца уз правилну технику. Пародонтопатија као и каријес су обољења проузрокована бактеријама из плака.

Препоручује се да се зуби током дана не перу одмах после оброка, већ пола сата касније, јер њихово четкање одмах после јела оштећује зубну глеђ.

Иначе, када је о оралном здрављу реч, стручњаци упозоравју да више од половине одраслих има неки од облика пародонтопатије, а код чак три четвртине старијих од 35 година, пародонтопатија представља главни узрок губитка зуба. На другом месту је каријес.

Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Плак је мека наслага која се свакодневно ствара на површинама зуба уз границу са деснима. Могуће ју је уклонити само механичким чишћењем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas