Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
чај

Штити јетру, одличан за имунитет и кожу: Зашто ЧАЈ ОД КУРКУМЕ треба уврстити у исхрану

Куркума се одавно користи у азијској кухињи и медицини, али све више проналази свој пут до европских и осталих кухиња и полица са зачинима.

1611047008_Depositphotos_152425552_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ова биљка најпознатија је као зачин за многа јела, али је она много више од тога. Не само да додаје занимљиву арому свуда где се нађе, веће има и велике користи за здравље и још увек се откривају нове.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Куркума је иначе биљка од чијег се корена прави препознатљиви наранџасти прах, а састојак који је чини тако здравом је куркумин. Она је сродна биљка ђумбиру, због чега су и визуелно њихови корени налик један другом. Осим што се може користити као зачин у праху, може се конзумирати и у виду чаја, и то на два начина. Један је да насецкате део корена и ставите га у кључалу воду, а други је да у исту ту воду сипате прах који бисте иначе користили као зачин у јелима, уз додатак ђумбира и меда по жељи. Који су све то здрави ефекти овог чаја, прочитајте у наставку.

Фото: Депосит

Јача имуни систем и спречава упале

Добар је за кожу
Недавно су се појавили подаци да куркумин утиче и на кожу и помаже у олакшавању многих дерматолошких проблема. Од куркуме се може направити и маска за лице како би се ти ефекти појачали, али за сада се чини да било какав унос овог састојка у организам има корисне последице по кожу, што је увек добра вест.

Помаже ћелијама имуног система да остану здраве и обављају свој посао, односно боре се против прехладе и других болести. Куркумин уједно помаже у спречавању упала и олакшава симптоме повезане са алергијама, псоријазом, дијабетесом, кардиоваскуларним болестима, депресијом, артритисом и чак Алцхајмеровом болешћу.

Куркумин делује као моћан антиоксидант који неутралише штетне слободне радикале и тако доприноси балансу у организму.

Побољшава расположење

Не само да је куркума корисна за људе који већ имају здравствене проблеме, већ и за оне потпуно здраве. Куркумин ублажава напетост у мишићима и нека истраживања показала су да позитивно утиче на наше расположење, а уједно добро утиче на концентрацију и памћење.

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Штити јетру и побољшава метаболичко здравље

Јетра је веома важан орган и треба је штитити што више можемо, а чини се да уношење куркуме дефинитивно помаже у томе. Осим тога, куркумин снижава ниво шећера у крви и крвни притисак и посредно утиче на спречавање гојазности. Свакако је потребно више истраживања са конкретнијим детаљима, али шоља овог топлог напитка макар с времена на време и те како је добра за наше тело.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas