· · Коментари: 0
МОЛОДИЛО

У Србији има ДРУГО ИМЕ: Штити од грома и старења, а у РУСИЈИ се умивају њеним СОКОМ који враћа МЛАДОСТ

У време кнеза Владимира Великог све жене и девојке умивале су се соком од молодила да би им кожа постала лепша и свежија.

1594709523_Depositphotos_246589610_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

У Србији она је позната као чуваркућа, док су у Русији ову биљку одувек звали молодило - "трава која враћа младост".

За горушицу
Прелијте 15 грама свежег лишћа чуваркуће са пола литре кључале воде. Пијте 30 мл чаја два пута дневно.

Прочитајте још: У РУСИЈИ се штите од КОРОНЕ леком који кошта 150 ДИНАРА

У Скандинавији  чуваркућу нису сматрали само лековитом него и магичном биљком. Веровало се да она штити људе од муња. Када је о томе сазнао франачки краљ Карло Велики, издао је наређење поданицима да засаде траву-громобран на крововима својих кућа.

Грци су сок чуваркуће додавали у вино.

Древни Грци су додавали сок од чуваркуће у вино и конзумирали га као противоотровно средство. Средњовековни француски лекар Одо из Мена у медицинском трактату "О својствима биља" је тврдио да камена ружа тера шкорпије и саветовао свима да носе у џеповима листове чуваркуће.

Латински назив у преводу значи "увек живућа". Своју животну снагу чуваркућа улива у људе.

Садржи много органских киселина - између осталог мрављу, јабучну и лимунску. У саставу чуваркуће се налазе кумарин и кверцитин који имају антиканцерогено дејство, моћни антиоксиданс астрагалин и рутин који јача крвне судове.

За парадентозу
Иситните свеже лишће чуваркуће у блендеру па процедите сок кроз газу. Додајте хладну воду у пропорцији 1:1. Кувајте два минута, оставите да се охлади. Испирајте уста пет минута три пута дневно.
Помаже брже зарастање посекотина и смањује болове

Чуваркућа поседује антиупално, антитоксичко и антибактеријско својства. Смањује болове и помаже брзо зарастање рана и посекотина. Свеже лишће камене руже са медом се користи код срчаних обољења, а чај од чуваркуће се препоручује против упале ока и уха, херпеса и болести желудачно-цревног тракта. Осим тога, ова биљка помаже у лечењу миома, циста и неплодности.

Прочитајте још: Дете лечите ЧАЈЕМ, а не знате да су НАНА и још неколико БИЉАКА ОПАСНЕ за њих

Научници су потврдили да су Древни Руси били у праву: молодило заиста подмлађује организам захваљујући антиоксидансима. Савремене жене, као и лепотице из времена кнеза Владимира, користе чуваркућу за хидратизацију и избељивање коже која постаје сјајнија и свежија већ након недеље редовних козметичких процедура.

Рецепти

 Код болести бубрега

Прелијте 15 г сувог листа чуваркуће са 250 милилитара воде. Кувајте на пари 10 минута, процедите. Попијте једну чајну кашичицу чаја четири пута дневно.

За неплодност
Супену кашику сувог листа чуваркуће прелијте чашом кључале воде. Оставите 4 сата да одстоји. Попијте 30 мл чаја 3-4 пута дневно

Код дијареје

Једну супену кашику сувог листа чуваркуће прелијте са пола литра кључале воде. Сачекајте 2 сата да одстоји. Конзумирајте 15 мл чаја напитка 4 пута дневно.
 
Код гастритиса

Две супене кашике сувог листа чуваркуће прелијте са пола литра кључале воде. Оставите 3 сата да одстоји. Попијте 50 милилитара чаја 3 пута дневно.

Прочитајте још: Научници су нас о корони ЛАГАЛИ за ових 5 ЧИЊЕНИЦА које су ДО ДАНАС остале МИСТЕРИЈА
 
За нормализацију метаболизма

Прелијте 20 г свежег листа чуваркуће чашом кључале воде. Сачекајте 3 сата да одстоји. Узимајте 30 мл напитка 3 пута дневно.
 
Код опекотина, посекотина и чирева на кожи

Ставите у термос 50 г сувог листа чуваркуће, прелијте са 600 милилитара кључале воде. Сачекајте 4 сата да одстоји. Направите облог, ставите на болно место.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.