· · Коментари: 0
НЕГА КОСЕ

Стиже пролеће, стиже и свежа коприва: Направите савршену тинктуру која ће ПРЕПОРОДИТИ вашу косу (РЕЦЕПТ)

Коприва се већ вековима користи за лечење коже главе и јачање власи косе.

1617832809_kopriva.jpg
Фото: Pixabay

Коприва се може јести, а од ње се прави чај, сок који смањује упале, помаже код проблема са простатом, јача имунитет, чисти јетру и лечи анемију. Поред свих ових лековитих предности, коприва је посбно добра за јачање косе и негу коже главе.

Тинктура је заправо алкохолни екстракт из лековите биљке, који се користи као третман против перути и сврба коже главе

Прочитајте још: Милица Милша одушевила фанове ФОТОГРАФИЈОМ из младости: "Била си и остала лепотица" (ФОТО)

Она у свом саставу садржи многе витамине и минерале од којих су неки гвожђе, калијум, калцијум, фосфор, витамин А и Ц, а највећу корист од ње добија се уколико се користи у облику тинктуре. Тинктура је заправо алкохолни екстракт из лековите биљке, који се користи као третман против перути и сврба коже главе.

Коса ће обожавати тинктуру од коприве

Уколико се никако не можете решити перути и сврба власишта, па вам је непријатно због велике беле перути, која константно пада на ваша рамена, тинктура од коприве требало би да реше тај проблем. Тинктуру од коприве можете утрљавати на власиште како бисте подстакли циркулацију и убрзали процес уклањања перути и сврба. Можете утрљати неколико капи пола сата пре прања косе или након прања, као завршни третман.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Како би он био још учинковитији, препоручује се испирање власишта и косе чајем од коприве, који ће умирити власиште и прати је шампоном од коприве. Коприва је врло делотворна и против испадања косе. Осим шампона од ове биљке, редовно користите тинктуру од коприве како бисте податакли раст младих власи.

Прочитајте још: Сва правила чешљања косе: Ситнице могу да утичу на њен квалитет

Рецепт за тинктуру

За припрему овог препарата препоручује секоришћење целе биљке, а не само листови. Ножем исеците коприву на ситне делове, а количина која вам треба јесте око две пуне шоље.

Према старој рецептури, највише одговара комовица, па набавите литар овог алкохолног пића. Сипајте ситно исецкане делове биљке у стаклену флашу и добро затворите чеп. Оставите боцу да стоји 15 дана, а обавезно свакодневно мућкајте садржај. По истеку две недеље, тинктуру од коприве треба процедити кроз цедиљку или газу. Чувајте је у стакленој или пластичној флаши која је тамније боје, а није препоручљиво остављање на месту које је осунчано. Немојте је држати у фрижидеру, већ на собној температури.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.