· · Коментари: 0
ТЕХНОЛОГИЈЕ

Скините 1.000 ФИЛМОВА у једној СЕКУНДИ

Брзина коју су научници постигли на постојећој оптичкој инфраструктури у Аустралији готово се не може ни замислити

internet-brzina.png

Колико год да је брза наше интернет веза, увек имамо осећај да може бити брже и да нам је интернет спор за наше потребе.

Прочитајте још: Сачувајте своје време: Како да на најлакши начин пронађете жељену фотографију на Гуглу?

Научници из Аусрталије успешно су тестирали и остварили највећу брзину преноса података путем интернета захваљујући само једном оптичком чипу. Њихова брзина износила је неверојатних 44.2 терабита у секунди.

Прочитајте још: Пет ТРИКОВА који чувају батерију на вашим лаптоповима

Колико је то брзо најбоље говори податак да се том брзином може сачувати 1.000 филмова високе резолуције са интернета за мање од секунд.

Фото: Pixabay

Користећи ову брзину 1.8 милиона људи могло би истовремено користити исту широкопојасну интернет везу без икаквих проблема.

Прочитајте још: Стручњаци су утврдили нешто ШОКАНТНО код видео позива, СИГУРНО ћете се сложити са њима

Ови научници истичу како би њихово откриће могло у потпуности променити животе милијарди људи који тренутно раде од куће. Њихов успех је тиме већи што га нису остварили у лабораторијским, већ стварним условима на већ постојећој инфраструктури.

Надају се да би у будућности могли да направе нове уређаје, који би могли повећати брзину оптичке мреже са неколико стотина гигабајта у секунди на десетине терабајта у секунди, без повећања трошкова.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.