Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
клетва

"Столица смрти" чије проклетство стиже свакога ко седне на њу: Свему је претходила свађа таста и зета! (ФОТО/ВИДЕО)

Столица има ужасну причу због које ће вам се најежити коса на глави.

1624961998_Capture.PNG
ФОТО: Принтскрин/ Инстаграм/ аqуеларреноцтурно
Oglas

Басби столица или "Столица мртвог човека" је према локалним легендама уклети предмет, који је Томас Басби проклео пре погубљења вешањем 1702. године, у северном Јоркширу, у Великој Британији.

У малом селу, далеко од градске гужве, смештеном у северном Јоркширу у Енглеској, постоји прича о „Столици смрти“. На први поглед столица од храста изгледа обично и безопасно. Нико не би могао да помисли да столица изложена у углу музеја, у висећем положају, прикачена на зиду како посетиоци не би могли да седну у њу, је овако скрајнута с разлогом.

Њом господари 300-годишње проклетство, које је бацио власник столице. 

Прочитајте још: Живот праве АНАНДИ је попут серије: Родитељи су је присилно удали када је имала девет година, а ево ко ју је извукао из блата! (ФОТО)

Убиство

Трагедија која је претходила проклетству

Године 1702., Томас Басби је зверски убио свог таста. Прича о Томасу Басбију постала је легенда за људе северног Јоркшира, који верују да када неко седне у омиљену столицу Томаса Басбија, та особа ће доживети несрећу, извршити самоубиство и чак умрети од опасне болести.

Томас је са својим тастом био "колега". Заједно су ишли у ситне крађе и фалсификовање новца по граду.

Неколико извора је рекло да су, док су седели у проклетој столици, чули речи који је Басби шапнуо пре него што је погубљен, рекавши да „Нека смрт дође ономе ко се усуди да седи у мојој столици“.

Почевши од касних 1600-их, човек по имену Данијел Аути  починио неколико злочина ради опстанка своје породице, од којих су неки били крађа накита и фалсификовање новца широм града. Данијел је имао ћерку Елизабет, коју је обожавао. Елизабет се заљубила и удала за локалца по имену Томас Басби који је био партнер у злочинима које је починио њен отац. Након заједничког фалсификовања новца, Данијел и Басби су доживели неслагања око расподеле плена, што је резултирало свађом.

Трагедији је претходила свађа око расподеле плена.

Пошто нису дошли до заједничког решења, завршили су свађу и вратили се својим кућама. Следећег дана, Данијел је посетио гостионицу у којој су живели Томас Басби и Елизабет. Многи извори кажу да је Даниел тамо отишао да одведе кћерку кући. Други извор је рекао да је Данијел желео да посети само ради посете.

Истаживање
У свом истраживању, стручњак за намештај, Адам Бовет, даје закључак да је столица која се налази у музеју направљена око 1840. године, 138 година након Басбијеве смрти. Закључак је донео на основу дрвене структуре столице. Ово откриће никако није смањило посету музеју и интересовање за уклету столицу.

Ко би могао да помисли да ће Данијелов долазак код Басбија бити последњи пут да је посетио ћерку. Томас Басби, који се управо вратио са пијане забаве са пријатељима, видео је свог таста Данијела како седи у његовој омиљеној столици.

Уз снажне емоције од претходног дана, заједно са пијаним стањем, Басби није могао а да не осети бес који је био у њему. Борио се са Данијелом. Елизабет, која је у то време била немоћна да интервенише, само је ћутке посматрала борбу. Данијел, који је схватио да је Басби пијан, изненада је прекинуо тучу, а затим се изговорио да иде кући.

То је још више разбеснело Томаса, који је таста пратио до куће. Када је стигао у Данијелову кућу, напао га је чекићем који је носио и ударао га по глави, на крају га оставивши да лежи потпуно окрвављеног тела. Када је Данијел пронађен мртав, Томас Басби је постао главни осумњичени и суђено му је за убиство.

Прочитајте још: Јаја кувана у урину невиних дечака: Кинеска посластица од које ће вам се преврнути желудац! (ФОТО/ВИДЕО)

Погубљење Томаса Басбија

Неколико тренутака пре погубљења, Томас Басби тражио је време да изговори своју последњу жељу, отишао је у своју гостионицу, посетио омиљену столицу и изрекао клетву да ко седне на њу умре страшном смрћу.

Гостионица је одмах искористила ову причу да привуче купце. Задржали су проклету столицу и преместили је у посебну собу, у којој гости могу да се упознају са трагичном причом која стоји иза ње. Гостионици је промењен назив у "Басби Инн".

Нови власници гостионице су јој променили име у "Басби Инн", у жељи да привуку госте мистериозном и језивом причом.

Сведочења о проклетству

Према сведочењу становника, сви који су седели у Басбијевој столици ускоро би умрли. Многи војници током Другог светског рата који су седели у Басбијевој столици нису се безбедно вратили, становници су претпостављали да су добили проклетство Басбијеве столице.

Један од власника је покушао да заустави несреће, тако што је столицу склонио у подрум.

Приче људи који су умрли након што су седели у овој столици су бројне, а детаљи њихове смрти се веома разликују. Међу њима је и прича димњачара из 1894. године, који је након што је попио у бару гостионице, одлучио да седне на столицу. Сутрадан је пронађен мртав обешен са предњег стуба гостионице. Његова смрт се сматрала самоубиством јер се осећао депресивно. Тако исто, шегрт у ресторану Басби Инн изазвао је своје колеге да седе на проклетој столици. Његов пријатељ је прихватио изазов и сео на столицу. У поподневним сатима пронађен је мртав недалеко од конака због мистериозне несреће.

Исти инцидент догодио се и са два млада ваздухопловца који су ноћ провели седећи и опуштајући се док су разговарали. У почетку су оклевали да користе Басбијеву столицу као своје седиште, да би до краја вечери обојица користили Басбијеву столицу, тако што би наизменично седели. Обојица су пронађени мртви у саобраћајној несрећи док су се враћали у ваздушну базу.

Седамдесетих година прошлог века, власнику гостионице која се преносила с колена на колено, Тонију Еарншоуу, досадиле су мистериозне смртви и приче о клетви и столици и одлучио је да пресели столицу у подрум, како нико више не би сео на њу. 

Прочитајте још: Ево како да уништите ХОЏИН ЗАПИС! Мушкарац поделио савет на форуму, једну ствар никако не смете да радите!

Међутим, инцидент се ипак догодио. Достављач робе је ушао у подрум како би истоварио све што су поручили за локал. Овај возач очигледно није знао ништа о причи о проклетству столице, па је одлучио да седне да одмори. После доброг одмора, наставио је пут и умро у саобраћајној несрећи мање од неколико сати касније. Власник гостионице је одлучио да поклони проклету столицу локалном музеју и затражио је да се постави на место где људи не би могли да седе на њој.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas