· · Коментари: 0
ВАКЦИНА

СТРАХ од игле није редак, а ТРИПАНОФОБИЈА се лечи у 4 корака

Вакцинација против вируса корона може да буде прави проблем за све који имају трипанофобију, односно - страха од игле.

1618218290_Depositphotos_50321429_l-2015.jpg
Фото: Пиксабеј

Према наводима америчког Центра за контролу и превенцију болести од ове врсте фобије пати чак 25 одсто одраслих особа.

Прочитајте још: Најбољи НАПИТАК у борби против прехладе, мамурлука и чира на желуцу

Страх од игле може да буде толико велики, да ће у просеку седам процената људи због њега избећи вакцинисање, процењују стручњаци. А, што се мање људи буде вакцинисало против ковида, мање су шансе да стекнемо колективни имунитет и да зауставимо ланац преношења инфекције.

Трипанофобија није ретка добија.

Ако сте међу онима који пате од трипанофобије, покушајте да превазиђете тај страх, уз помоћ неколико метода које препоручују стручњаци за фобије:

Прочитајте још: Чукаљ не може да се побољша, а оперише се у ОВОМ случају

Поведите друштво
На вакцинацију идите у друштву драге особе или члана породице. То ће вам помоћи у одвлачењу пажње од самог чина вакцинисања. Ако ипак идете сами, понесите слушалице како бисте слушали опуштајућу музику или гледали клипове и видео- записе док чекате да вас прозову. Медицинском техничару обавезно кажите да имате фобију од игле. Веома је могуће да се стручна особа с тим већ сусретала и да зна трикове који могу да вам помогну. Пре добијања вакцине дубоко дишите. Немојте гледати у иглу.

Фокус на разлог

Од велике помоћи да превазиђете страх од игле је и то да размишљате о добробитима вакцинисања. Фокусирајте се на свој разлог одласка на вакцинацију, да сачувате своје здравље, можда и живот. Уколико имате несвестице када видите иглу или се бринете да ћете пасти у несвест, психијатри саветују да пробате технику "наношења тензије".

Затегните мишиће и бројте до 20!

Затегните мишиће руку, тела и ногу док не осетите топлину. Затим се опустите и сачекајте 20 до 30 секунди да вам се тело врати у нормално стање. Ово можете да урадите ако осетите несвестицу кад угледате иглу. Врло је битно да знате да убод игле траје само секунд.

Честитајте себи, частите себе нечим што волите, јер сте заслужили.

Већ сте то доживели

Пре одласка на вакцинацију, за почетак, закажите термин. Дакле, мање размишљајте, а више радите на томе да остварите своју намеру. Нервирање, брига и опседнутост вакцинама неће вам помоћи. Подсетите себе да сте то већ радили и да ће све бити у реду. Свако лупање срца, несвестицу и скок притиска сте већ превазишли па ћете и овај пут.

Прочитајте још: Ако сте љубитељ испијања кафе - ево која КОЛИЧИНА је дозвољена

Наградите се

Честитајте себи на напору који сте уложили. Напокон сте примили прву дозу вакцине. Наградите се неком омиљеном активношћу или посластицом или купите себи нешто. Победити фобију није мала ствар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.