Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Муниција

Стрелишта у САД ођекују од пуцања из колекционарског оружја (ФОТО)

Предузумљиви Американац освојио је продукцију читаве палете ретких калибара, чиме је омогућено да власници старог раритетног оружја "прошетају своје љубимце"

1597406522_steinel.jpg
стеинел фото: Стеинел Аммунитион
Oglas

Донедавно су власници старог оружја муку мучили да пронађу адекватну муницију за одређене моделе и типове оружја, а најчешће је реч о калибрима који се поодавно не налазе у специјализованим продавницима. 

Прочитајте још: Велики ножеви за велику шуму (ФОТО)

У Србији, рецимо, највише има власника пиштоља Модел 1935 у ранијем француском службеном калибру 7,65x20 мм, а влада интересовање и за муницијом 9 мм Ларго за шпанске пиштоље. Деценијама уназад италијанска компанију "Фиоки Мунизиони“, једина је производила "старитете" попут 5,75 мм Велодог, 7,5 мм Свис, 8 мм и 9 мм за пиштоље Штајер, 8 мм Гасер, .44 СВ Русиан...

Француски метак 7,65x20 мм је тражен, али изузетно редак код нас, фото: Стеинел Аммунитион

На срећу домаћих власника старог оружја, "Први партизан" из Ужица у свом асортиману има и калибре пиштоља и револвера који су престали да се производе: 7,63 мм Маусер, 9x21 мм Броаунинг Лонг, 7,62 мм Нагант, .38 СВ. Ту су и пушчани 6,5x52 Каркано, 7,5x54 Френч, 8x50 ммР Лебел и бројни други.

Одличан пословни потез 

 И изузетно ретки калибри попут 7,35 мм Каркано су сада достопни, фото: Стеинел Аммунитион

Фабрика „Стеинел Аммунитион Цо.“, коју је основао амерички бизнисмен Енди Стејнел, привукла је  пажњу на себе нудећи тржишту респектибилну произвођачку лепезу разнолике муниције у калибрима од .25 АЦП до .50 БМГ. Сједињене Америчке Државе су још увек оаза грађанске слободе у смислу набавке и поседовања ватреног оружја, па се у поседу заљубљеника налазе разнолики модели оружја направљени у сваком кутку планете и током различитих епоха. 

Стеинел је пласирао ново зрно са екстремном пенетрацијом, фото: Стеинел Аммунитион

Они желе да што више користе то и такво своје оружје на стрелиштима, а за то је потребна адекватна муниција у довољним количинама. Увоз из европе није био довољан, а некадашње залихе из војних вишкова су одавно пресушиле. Додуше није баш упутно користити прастару муницију из више разлога. Дакле, потребно је по тачним спецификацијама производити квалитетан метак намењен старом и ретком оружју - управо то "Стеинел" и чини. 

Прочитајте још: Лилипут - мали, али убојит “сведок прошлости”

Користећи компоненте реномираних фирми Хорнади, Спер, Лиман и Нослер, почели су производњу стартујући са јапанским метком 7,7x58 мм Арисака јер у САД има велики број пушака Тајп 99. Ређали су се пушчани 6,5 мм Арисака, 7,35 Каркано, затим ретки револверски .41 Ремингтон Магнум и стари британски .455 Веблеи, а као посебна посластица пиштољски 8x22 мм Намбу, 9 мм Ларго и 7,65x20 мм Френч. 

У САД су чести јапански пиштољи Намбу за које донедавно није могла да се набави муниција, фото: Стеинел Аммунитион

У њиховом производном програму се налазе и .450 Бусхмастер, .458 СОЦОМ и .500 Ауто Макс те обиље других калибра који су у широј употреби. Али желимо да укажемо на ову компанију као најочитији пример прогресивног тржишног размишљања и да све покушамо да применимо на наше услове. Претходне генерације су у виду историјског и породичног наслеђа сачувале бројне примерке ватреног оружја које се сада сврстава у категорију Ц и било би упутно омогућити власницима да их сервисирају и повремено окушају свежом и квалитетном муницијом. 

Прочитајте још: Далекометно стрељаштво је подстакло развој карабинске меч муниције у широком спектру тежине

Муниција 6,5 мм КарКано се сада прави за зрном изузетне експанзије, фото: Стеинел Аммунитион

У сваком случају, још једна тема за разматрање и позив да се у склопу пакета измене Закона о оружју и муницији омогући увоз делова за такво оружје, те и набавка муниције из увоза. Домаћи произвођачи се не би угрозили, а многи власници раритетног оружја би одахнули. 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas