· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Стручњаци израчунали колико тачно ВИШЕ ЈЕДЕМО кад смо НЕИСПАВАНИ

Ако још не знате да неиспаваност води повећању телесне тежине, сада ћете прочитати колико вам тачно умор може донети килограма.

1618333435_Depositphotos_49189817_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Вишка наравно јер уморан организам, по логици ствари, не може нормално да функционише тако да многи, чак и ако вежбају, често прескоче вежбање кад се осећају преуморнима за то.

Тад ће вишак бити још и већи, али ако вас занима тачна рачуница колико у просеку поједемо више него што нам треба само зато што смо уморни, ево правог одговора.

Прочитајте још: ПЕТ грицкалица које нас ДЕБЉАЈУ: За ЧИПС смо знали, али на ових четири никада не бисмо посумњали

Истраживање је објављено у стручном часопису ''Еуропеан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион'', а до резултата су дошли уз помоћ 11 мањих истраживања те су на темељу свих закључака стручњаци стигли до бројке од 385 калорија.

Вишак калорија се претвара у масне наслаге. 

Толико у просеку поједемо више од онога што би требало и већина тог вишка се касније претвори у масне наслаге.

Осим што је то очити калоријски вишак, истраживања су показала да људи који су уморни чешће посежу за маснијом храном, а не толико за чистим протеинима, па се и зато више гојимо.

Прочитајте још: Откривамо вам рецепт за кафу која топи килограме

А зашто тад посежемо баш за масном и нездравом храном, и за то постоји добро објашњење. 

Кад смо јако уморни и потиштени, наш организам је под ударом неке чудне комбинације хормона или, другим речима, кад смо уморни, хормони раде мало другачије, а ту су посебно на удару лептин и грелин, хормони задужени за апетит.

Кад је храна награда...
Зато уморни људи на храну често не гледају као на средство са којим ће организму подарити оно што му треба, већ на храну гледају као на награду. А кад је награда у питању, тад ретки бирају "средство" и управо тада, због осећаја награде, људи чешће посежу за нездравом храном.

Прочитајте још: Немојте гладовати, али конзумирајте ИЗБАЛАНСИРАНУ вечеру. Ево за које намирнице треба да се определите

Пред вама су дакле научни прорачуни, па ако се борите са килограмима, а ни за сан не налазите много времена, покушајте прво да решите овај други проблем. Тек тада ћете себи дати праву шансу да учините нешто добро за своје здравље и линију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.