· · Коментари: 0
СУПЛЕМЕНТИ

Суплементи су напунили ординације алерголога, каже доктор Јовичић

У ординацијама алерголога очигледне су последице неселективног и претераног узимања витамина и минерала "на своју руку", нарочито од почетка епидемије ковида 19.

1620390248_Depositphotos_364594330_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Многи сада траже помоћ пошто су увидели да им одређени суплементи, или лекови које су узимали превентивно, узрокују алергијску реакцију.

Прочитајте још: Лек за крвне судове налази се у сваком парку, уберите га рано ујутру

Повећање броја пацијената који траже помоћ алерголога пропорционално је порасту потрошње разних препарата и витамина за јачање имунитета. Анализа тржишта показала је да је потрошња ових препарата од почетка епидемије порасла неколико пута.

Додаци исхрани су довели до пораста алергија!
Магија витамина Д
Витамин Д штити код алергије на храну, а могуће и на развој алергијског ринитиса и астме?- То треба узети са резервом, јер потребно је да се обави још испитивања до дефинитивног закључка - каже др Жикица Јовичић. - И препарати витамина Д садрже конзервансе и адитиве који имају свој алергогени потенцијал.

Некритички се пију разни "додаци исхрани", што је довело до пораста алергија. Али, на снажну реакцију организма нису остали имуни ни они који су вишеструко повећали унос воћа и поврћа, јер и међу овим намирницама има оних које изазивају алергијски одговор или појачавају осетљивост на полене биљака.

Прочитајте још: Чај од нане за лечење акни? Богат је антиоксидансима и бори се против бактеријских инфекција

Доктор Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да практично сви лекови и помоћна лековита средства могу да изазову алергијске реакције:

Алергијске реакције могу бити и веома тешке

- Како у састав таблете улазе бројне супстанце та алергијска реакција може да се јави како на активну супстанцу, на пример неки антибиотик или жељени витамин, или на помоћне супстанце. Сама алергијска реакција на лек или помоћно лековито средство, активну или помоћну супстанцу, не разликују се по клиничком испољавању и тежини - објашњава др Јовичић.

Копривњача и оток
Они који су алергични на неки од суплемената или лекова, најчешће, како напомиње др Јовичић, имају промене на кожи -копривњачу. Није ретко ни да дође до отока слузокоже ждрела, отежаног дисања, гушења и пада притиска.

Прочитајте још: Време је за МЛАДИ ЛУК: Стар је хиљадама година, а сва ЛЕКОВИТОСТ "лежи" у његовом ЗЕЛЕНОМ делу

- Често пацијенти нису свесни да препарати витамина и минерала могу да изазивају алергијске реакције, па их уобичајено прескоче да наведу када их питамо о лековима које су узимали пре настанка алергијске реакције - каже др Јовичић.

Људи најчешће нису свесни да им препарати изазивају алергијске реакције.

О алергији на помоћне супстанце можемо да говоримо уколико пацијент исти антибиотик толерише од једне фармацеутске куће, а при узимању истог од друге фармацеутске куће развија алергијску реакцију. Пракса је показала да пацијенти алергични на помоћне супстанце обично имају алергију на више лекова.

Прочитајте још: МОЋНА БРУСНИЦА: Најукуснији природни антибиотик и СУПЕРХРАНА за јачање организма

Постоји и алергија на банане Фото: Пиксабеј

Када је о алергијама на воће и поврће реч, и оно може да узрокује реакцију, која се не разликује по клиничком испољавању од алергијских реакција на друге супстанце.

Алергични на киви и јабуке
По учесталости од воћа су најчешће алергије на киви, јабуке, брескве крушке, диње, банане, а од поврћа тиквице, краставци, бундева... процењује се да се ове алергије јављају код три одсто популације. Инако имају потенцијал пестициди најчешће не изазивају алергијске реакције, али имају многе друге нежељене ефекте на људско здравље.
Алергије на воће се најчешће виде после сат-два

- Алергије на воће и поврће могу да се испоље после неколико минута до неколико сати, најчешће сат до два - каже др Јовичић. - По интензитету могу да буду благе, али и тешке животно угрожавајуће реакције. Међу воћем и поврћем највећи алергени потенцијал има коштуњаво воће: кикирики, лешници, бадеми.

Алергија на храну је најчешће отицање у устима

Алергија на храну може да буде узрок појаве копривњаче, али веома често она се манифестује и као синдром оралне алергије.

Прочитајте још: Чај од нане за лечење акни? Богат је антиоксидансима и бори се против бактеријских инфекција

- Код овог синдрома због укрштене реакције са поленима при конзумирању свежег воћа и поврћа код пацијената са симптомима алергијског ринитиса долази до појаве непријатности у виду пецкања, осећаја жарење, свраба, повремено минималног отока у устима и ждрелу - каже наш саговорник. - На које ће воће и поврће реаговати зависи од чињенице на које су полене сензибилисани. Примера ради они који су осетљиви на полен брезе реагују алергијски и на јабуку.  И заштита и ризик

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.