Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра је ЧИСТИ ПОНЕДЕЉАК: Почиње велики УСКРШЊИ ПОСТ и ова правила морате испоштовати

За оне који строго поштују правила типика прва три дана овог поста, у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

1615743581_vaskrs.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве данас улазе у прву недељу великог Ускршњег поста када почиње и вишенедељни велики Васкршњи и часни пост, који се завршава празником васкрсења Исуса Христа, у народу познатог као Васкрс.

Прочитајте још: Астролог Милан Шашић подсећа да Венера доноси пословне успехе и ФАТАЛНЕ љубави ОВИМ знацима

Осим уздржавање од јела, пића, важније је уздржавање од лоших мисли, дела и речи

Током овог поста верници не једу месо, сир, јаја, рибу и уље. Само се суботом и недељом разрешава по обичају уље и вино, као и за Обретење главе Светог Јована Крститеља и на Младенце. Риба се једе само на Благовести и на празник Цвети. Осим уздржавање од јела, пића, важније је уздржавање од лоших мисли, дела и речи.

Телесни пост
Не заборавите да пост има две стране, телесну и духовну.Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Овај пост обухвата време страдања Христовог и његовог разапињања на Часни крст и Велика четрдесетница, јер је трајање поста четрдесет дана.

Прочитајте још: Астролог Тања Вељковић је предвидела све што се десило у САД: Каже да нас тек чека СПЕКТАКЛ и открива КАДА!

Верује се да је прва особа која је постила био сам Христ који је, уочи голготе и разапињања на крст, себе подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. и сви каснији мученици и светитељи живели су по овим правилима.

Прочитајте још: Астролог Милан Шашић подсећа да Венера доноси пословне успехе и ФАТАЛНЕ љубави ОВИМ знацима

Ко треба да пости на води?

Верници који посте цео пост требало би да посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовести Цвети, може да се једе риба. Уколико нисте у прилици да постите цео пост на води, можете изабрати било коју седмицу у току поста, која би требало да се испости на води, и те недеље се можете причестити.

За оне који строго поштују правила типика прва три дана овог поста, у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

Успомена на подвиг Исуса Христа

Прочитајте још: Ера Водолије: Нови свет почиње да се рађа у јануару, а САД у томе неће учествовати!

Пост у хришћанству је успомена на подвиг који је учинио Исус Христос. После крштења у реци Јордан, Исус пун Духа Светога повукао се у палестинску пустињу, где је провео 40 дана, избегавајући било какву храну. У Светом јеванђељу је записано: "И четрдесет дана куша га ђаво: и не једе ништа у те дане." (Лука, 4, - 2).

Осим што је постио, према наредним предањима Исус је и много говорио о посту и рекао да ће његови ученици, као и сви они који га следе у вери, постити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas