Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра је НАЈРАДОСНИЈИ светац! Ево ко је био СВЕТИ НИКОЛА и које легенде се везују за његово име и празник

За сутрашњи празник везују се бројни народни обичаји, који се вековима преносе међу православним верницима

1608144665_sveti-nikola.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Више од половине праволсваних верника широм света сутра славу крсну славу, светог Николу. Овај велики празник посвећен је једном од многопоштованих светаца, који је заштитник морепловаца, возача, деце, сиромашних. Осим тога, за овог свеца везују се и бројне легенде које и данас живе.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Свети Никола је светац, који се слави као заштитних великог проја православних породица. Осим тога, за овог свеца везују се и бројне легенде због његовог узбудљивог живота, који вековима фасцинира све хришћане.

Током свог узбудљивог живота чинио је многа добра дела о којима су вековима касније испредане многе легенде на основу којих су се формирали обичаји који се поштују и дан данас

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Рођен је у граду Патари у Ликији на медитеранској обали данашње Турске покрајине Анадолије у четвртом веку. Био је једино дете имућних родитеља, који су умрли у великој епидемији. Након тог догађаја, млади Никола је сво наслеђено богатство разделио сиротињи. Службовао је у граду Мири и отуда долази име свети Никола Мирликијски.

Током свог узбудљивог живота чинио је многа добра дела о којима су вековима касније испредане многе легенде на основу којих су се формирали обичаји који се поштују и дан данас.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи...

Током владавине царева Диоклецијана и Максимијана у време гоњења и мучења хришћана био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири хришћанство.

Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Хришћани верују да се он свима одазивао и да је свима помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је у ствари 19. децембар по новом календару.

Легенда о три девојчице

Једна од чувенијих легенди је и она о три сироте девојчице које је спасао од беде и несреће јер их бездушни, нагло осиромашени отац, хтео продати у бело робље пошто није могао да им обезбеди тада обавезан мираз. Свети Никола је, казује легенда, једне мркле ноћи, кроз прозор, у другој верзији легенде, кроз оџак убацио свежањ златника како би им обезбедио спасење.


Фото: СПЦ

Обичај даривања деце за дан св. Николе везан је управо за ову легенду. Родитељи  деци остављају новчиће и слаткише у чизмама или чарапама из разлога што су и златници које је свети Никола убацио трима девојчицама кроз прозор, упали право у њихове чизме.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

По другој легенди, златници убачени кроз оџак, пали су право у чарапе које су девојчице оставиле у огњишту да се ноћу осуше. Хришћани којима је ова верзија исте легенде ближа уочи дана Светог Николе каче дечије чарапе о отворени  камин.

Легенда о три девојчице

Свети Никола је помагао деци и сиромашнима али се никада није хвалио својим добрим делима већ је иста чинио потајно и на начине сличне овом који описује легенда о три девојчице.

Постоје и легенда по којој је Свети Никола спасао три дечака које хтеде да закоље неки  тамошњи месар као и она о Црном Петру, отетом заробљеном дечаку кога је откупио о трошку црквене благајне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas