· · Коментари: 0
Дан када се преображава и гора и вода

СУТРА ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ! Ко од сутра настави да се КУПА у отвореним водама, задесиће га НЕСРЕЋА!

Сутра, 19. августа, верници Српске православне цркве славе празник посвећен Преображењу Господњем у народу познат и као летње Богојављење.

1629308893_preobrazenje.jpg
Фото: Yоутубе Принтсцреен

На овај дан се према предању, преображава лист у гори и камен у води, а лишће почиње да жути и опада, док вода постаје хладнија.

На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава, а ко то види и другом обелодани - изгубиће разум. Преображење пада увек у време Госпојинског поста.

Празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје страдање.

Зато је празнична трпеза обогаћена вином и рибом. На крају свете литургије се освећује грожђе. Такође се оно дели на гробљу за покој душа мртвих. У народу постоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава, да од данас ноћи постају хладне као и да данашњи дан најављује скори долазак јесени.

Народна веровања

Како се верује, од сутра се никако не треба више купати у отвореним водама, рекама и мору. Верује се да ће онога ко ово не поштује и после Преображења се купа, ујести змија, или ће се “пре’ладити и закачити неку болештину”.

На Преображење никако не ваља ни преко дана спавати, јер ко тог дана одспава, преобразиће се, па ће целе године бити дремљив и крмељив.

Није добро ни да неко тог дана плаче, нити ваља да људи цео дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и не постану згубидани и распикуће. Али оно што данас обавезно треба учинити јесте да први пут пробате грожђе!

Испоштујте овај обичај!

Православци на Преображење у храмовима износе и благосиљају нови род грожђа, које се према српском обичају, први пут једе на овај празник.

Ова светковина се у православљу убраја у 12 великих Христових празника, а посвећена је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор у Светој земљи (Израелу) када он најављује своје потоње страдање и славу.

Према Јеванђељима, Исус је треће године своје земаљске проповеди, на Тавор повео своје ученике Петра, Јакова и Јована и пред њима се појавио преображен „са лицем сјајним као сунце и хаљинама светлим као снег“.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.