· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра је СПАСОВДАН и слава Београда: Ево шта је добро чинити на тај дан, а шта не

Спасовдан, празник Вазнесења Господњег, један је од десет празника посвећених Христу.

1623223675_LitijaSpasovdan.jpg

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, град је као своју славу узео Вазнесење Господње - Спасовдан.

Прочитајте још: Свештенство РУСКОГ МАНАСТИРА открива народни лек за ПРЕВЕНЦИЈУ РАКА

Вазнесење спада у покретне празнике - увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Према хришћанском веровању, васкресењем Господ је показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом.

Христ се подигнутих руку узнео у небо.

Христос је обећао Духа Утешитеља и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренети Христову веру у свет и тиме људство спасавати у вери - одатле назив Спасовдан. Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо - Узнесење, тако се, завршивши дело спасења, вратио Богу на небесима.

Прочитајте још: Грачаница крије ТАЈНУ: Париз има једну, а Србија четири Мона Лизе! (Фото)

Заштитница Београда
Гад има и заштитницу, Пресвету Богородицу, којој је деспот Стефан Лазаревић посветио Београд.

Слава Београда

Београд је одабрао Спасовдан за градску славу, јер симболично указује на уздизање - вазнесење Града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност. Представља израз душевне и моралне снаге народа прекаљеног у славној прошлости, постојаног у садашњости и поноситог пред будућношћу.

Спасовданске литије није било 2020. године због короне.

Под притиском непријатеља, великих друштвених промена и короне, празновање градске Славе је повремено прекидано, али увек обнављано.

Литија кроз центар Београда Фото: Архива Новости

Оригинални барјак Београда

Вазнесенска црква, саграђена као градска 1863. године, сачувала је оригинални барјак Управе града Београда. На барјаку од црвеног броката, са једне стране је икона Вазнесења Господњег и, словима од златних нити, натпис: Општина града Београда 1938. а са друге стране, икона Свете Петке и порука: Ко крсно име слави - оном и помаже.

Прочитајте још: Јована Арсић (24) кратко описала живот на Космету: Имамо 4 кафића и 4 бутика, али недостаје ми само дружење

Литија стаје три пута

Из ове цркве, која чува градску Славу, 1992. године поново је кренула литија којој је началствовао Његова светост Патријарх Павле.Литија има устаљену трасу београдским улицама, симболично затварајући круг у дворишту Вазнесенске цркве.

  1. Прво стајање, за молитве за здравље Београђана, литија има код Теразијске чесме.
  2. Друго стајање је код Саборне цркве, за молитве за поштеду од страдања, мир и напредак.
  3. Треће стајање, за молитве за покој душа свим палим јунацима Београда је у дворишту Вазнесенске цркве испред гранитног Крста.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.