Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра је ТУЦИНДАН! Деца се не смеју тући, а ако неко некога удари, ево шта БРЗО мора да ИЗГОВОРИ

Верници Српске православне цркве сутра славе Туциндан, велики празник уочи Божића

1609762710_Depositphotos_189844456_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Православни хришћански верници широм света сутра обележавају празник у народу чувен као Туциндан, дан када се традиоционално у српским породицама припрема храна за Божић и традиционално божићно прасе.

Ако неко неког и случајно удари, тај ударени мора брзо да изговори: "Ћири, мири да имаш двадесетчетири."

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

На сутрашњи дан, према народним обичајима убија се прасе божићњарче за божићну печеницу, па се тај дан зове Туциндан. У зависности о могућности и потребе укућана зависи и величина печенице.

Некада се печеница тукла, убијала крушицом соли, а касније су почели да је убијају ушицама секире. Убијено или само ошамућено прасе се коље и хвата му се крв која се меша са мекињама или другом сточном храном, па се тиме храни стока да би била напредна и здрава.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Негде се поред печенице, обавезно за Божић коље кокошка или певац и то на кућном прагу. Кокош поједу сви укућани, а перје се закопа у мравињак како би било перја као мрава. Прасе или свињче кољу се у знак приношења жртве вишим силама, да би стока била напредна, а петао или кокош се кољу за напредак пернате живине.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

У народу постоји веровање да утроба печенице припремљене на Туциндан има лековита својства и да је ваља стављати на болна места.

На Туциндан не ваља тући децу или да се деца међусобно туку и свађају, јер се верује да  ће целе године бити неваљала и да ће добијати батине, или бити болешљива.  Ако неко неког и случајно удари, тај ударени мора брзо да изговори: Ћири, мири да имаш двадесетчетири.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas