· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

СУТРА ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Ево шта тај празник представља и како се правилно обележава

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају велики празник посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

1606983414_Depositphotos_9937535_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Светковина која се увек празнује 4. децембра, у црквеном календару означена је црвеним словом и спомен је на дан кад је Пресвета Богородица предата на службу Богу.

Кад је Пресвета Дева Марија напунила три године, њени родитељи Јоаким и Ана довели су је из Назарета у Јерусалим, да је предају Богу у храм као што су раније обећали.

У свечаној поворци, Марија је ишла свечано одевена и украшена, између мајке и оца, а иза њих кретали су се многи рођаци и пријатељи. На улазу у храм, Марију је дочекао првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече и Крститеља и увео је у светињу.

Прочитајте још: Знате ли која ЧАРОБНА РЕЧ од 3 слова отвара сва врата?

Фото: СПЦ

Родитељи су принели жртву Богу, примили благослов од свештеника и вратили се кући. Марија је у храму остала наредних девет година.

После смрти родитеља, Деву Марију су дали Јосифу, њеном рођаку из Назарета. У Јосифовом дому Пресвета Богородица Марија је и примила благовест од арханђела Гаврила да ће родити Сина Божјег.

Ваведење је један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици и крсна слава бројних српских родова.

Прочитајте још: Папагај ПРОБУДИО ВЛАСНИКА из сна, и тако му спасио ЖИВОТ од пожара

Празник је и храмовна слава српског манастира Хиландара на Светој Гори, задужбини Светог Симеона Мироточивог и његовог сина Светог Саве.

Занимљивост
Управо за Свету Гору везана је занимљивост која се односи на Мајку Божју. Наиме, она је једна од ретких жена којој је дозвољено да ступи на тло ове јединствене монашке заједнице, после њеног мисионарског пута по Светој земљи (Израелу).

Она је због тога и заштитница целе Свете Горе, која се још и назива Богородичин врт.

Верује се да је на Светој Гори боравила и Јелена, жена цара Душана, али, према легенди, она није додиривала тло него су је носили.

Друга занимљивост за Свету Гору, односно за српски манастир Хиландар, односи се на домаћинство славе.

Прочитајте још: Откривена је МИСТЕРИОЗНА животињска врста на дубини од 3900 метара (ВИДЕО)

Вековни спомен
Сутра, на дан славе Хиландара, домаћинство преузима хиландарски игуман. Ово се вековима ради у спомен на сусрет оца и сина, Растка и Немање, потоњих Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог, који се догодио баш у Ватопеду.

Народна веровања и обичаји

Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена. Према народним веровањима, сточари славе Ваведење како би им Богородица заштитила стоку од звери, а у источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева - ведро небо обећава добру летину.

Прочитајте још: Кућни љубимци који ће вас насмејати до суза: Проверите зашто је овај снимак погледало преко 25 милиона људи! (ВИДЕО)

У појединим таковским селима је био обичај да се на сутрашњи дан након службе остане код цркве и да се ту први пут појаве све младе које су се удале те јесени, а у селима јужног Поморавља све жене које немају децу, одлазе у манастир Црквицу где се читаву ноћ моле како би добиле пород.

На сутрашњи празник добро је отићи на службу у цркву. Црвено слово, пост је обавезан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.