Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

СУТРА ЈЕ ВИДОВДАН: Девојке под јастук вечерас треба да ставе 3 ствари

Сутра се прославља Видовдан, велики празник СПЦ и значајан датум у српској историји, који се празнује радно.

1624368578_Glavna.png
Фото: А. М.
Oglas

Видовдан се тек од краја 19. века обележава у знак сећања на Кнеза Лазара и јунаке који су погинули у Косовском боју на Видовдан 1389. године. Споменик на Газиместану подигнут је 1953. године.

Прочитајте још: Слављен, бомбарован, ломљен: Унутрашост споменика на Газиместану изазива СУЗЕ (ФОТО)

Назив је, према једној верзији, потекао од Светог Вида, мученика са Сицилије који је још као дечак стекао исцелитељску моћ, а по другој и вероватнијој од бога Световида који се сматра и врховним божанством старе српске вере. У неким крајевима Србије и данас постоје веровања и обичаји који се везују за Светог Вида, али је ипак у колективној свести овај датум урезан као сећање на Косовски бој.

За почетак, пред Видовдан све реке у Србији теку крваве, а кукавице занеме.

Међутим, поред битке на Газиместану, на овај датум одиграо се низ значајних догађаја у српској историји.

Тужан празник
Видовдан се у обележава као тужан празник, а у црквама се обавља помен за све пострадале у свим ратовима.

Прочитајте још: СТО који КРИЈЕ НЕВЕРОВАТНЕ тајне стигао у Београд: Како је храбри СРБИН спасио МОСКВУ

  • Кнежевина Србија и Кнежевина Црна Гора су на Видовдан, 1876. године, прогласиле рат Турској, а централне битке вођене су на простору данашње општине Алексинац.
  • На овај дан 1921. године донет је Устав који је по празнику назван Видовдански, а Србија је проглашена уставном, парламентарном монархијом на челу са Карађорђевићима.
  • На Видовдан 1914. Гаврило Принцип убио је аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда што је, у званичној историји, забележено као повод за Први светски рат. На исти дан, 1919, рат је окончан склапањем примирја са пораженом Немачком на Мировној конференцији у Версају.
  • У новијој српској историји Видовдан се памти и по изручењу некадашњег председника Савезне Републике Југосалвије Слободана Милошевића Хашком трибуналу 2001. године.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Постоје и различити народни обичаји који се везују за овај датум. Један од њих је да девојке уочи Видовдана под јастук ставе видову траву, парче хлеба и мало соли, како би убрзо откриле будућег младожењу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas