· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра се сећамо драгих покојника: Ево шта на ЗАДУШНИЦЕ морате понети на ЛИТУРГИЈУ у цркву

Српска православна црква сутра обележава велике зимске задушнице.

1614554184_Depositphotos_179329468_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Верници Српске православне цркве широм света сутрашњи дан посвећују сећању на најближе преминуле сроднике и драг покојнике, обилазећи њихове гробове. На сутрашњи дан, и свим православним црквама служи се заупокојена литургија на којој се читају имена упокојених православних хришћана.

Прочитајте још: Уран у Бику доноси финансијски ЗЕМЉОТРЕС: Да ли треба улагати у злато и КРИПТОВАЛУТЕ?

Ова заупокојена литургија обично је раније него недељом, најчшће од 7.30 часова. Уколико неко од верника жели да да имена за проскомидију, потребно је да на литургију дође у раним јутарњим сатима, пре почетка литургије и имена предајте помоћнику свештеника који ће их унети у олтар.

Прочитајте још: Астролог Милан Шашић подсећа да Венера доноси пословне успехе и ФАТАЛНЕ љубави ОВИМ знацима

У цркву на литургију потребно је понети:

  • мало куваног жита
  • мало црног вина
  • малу свећу за жито
  • свећица за сваког упокојеног или једна већа за све
  • списак имена ваших упокојених рођака и пријатеља
  • скроман новчани прилог према својим могућностима

Жито симболично подсећа на Христове речи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у светлости сунца. Жито је символ смртног тела и бесмртне душе.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залечују ране греха.
Свећа је симбол светлости Христове. Та светлост треба да нас подсети на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Свећа је малена жртва Богу, који се за нас жртвовао.

Прочитајте још: Астролог Тања Вељковић је предвидела све што се десило у САД: Каже да нас тек чека СПЕКТАКЛ и открива КАДА!

После литургије у цркви се служи парастос на коме се читају имена упокојених православних хришћана, која смо припремили, и на крају се вином прелива жито. Уз имена се најчешће прилаже скроман новчани прилог, као наша жртва за покој душа наших покојника за које се молимо.

После парастоса се иде до гробова покојника. Тамо се пале свеће и уређују се гробови. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.