· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра славимо НАЈВЕЋУ СРПСКУ СВЕТИЦУ! Ево шта морате урадити ВЕЧЕ пред СВЕТУ ПЕТКУ

Верници Српске православне цркве сутра славе једну од највећих светитељки у српском народу, заштитницу жена и деце.

1603570864_petka.jpg
Фото: СПЦ/Епархија Ваљевска

Православни верници сутра славе велики празник посевећен Преподобној мати Параскеви, српској светитељки у народу чувеној као Света Петка и дана када упокојила након свих чудеса и исцељења по којима је надлеко била чувена за свог живота.

За овај велики православни празник везују се бројни традиционални обичаји, али вече пред сам празник обележен је посебним молитвама и ритуалима.

Прочитајте још: Свештенство РУСКОГ МАНАСТИРА открива народни лек за ПРЕВЕНЦИЈУ РАКА

Преподобна мати Параскева рођена је у Епивату и, према записима српског владике Николаја Велимировића, поријеклом је Српкиња. Родитељи су јој били имућни и побожни, а осим ње имали су и сина Јевтимија, који је касније постао познати епископ мадитски.

Према народном веровању и вече уочи сутрашњег празника Свете Петке има посебно значење. После вечере обично се иде на спавање.

Прочитајте још: Вода и со до здравих и БЕЛИХ ЗУБА по рецепту ТИБЕТАНСКИХ МОНАХА

На Калемегданској тврђави данас се налази чудотворна вода, за који се верује да лечи оне који је узимају с вером у Бога и љубављу према Параскеви и да је чудовторна за лечење очију и вида. Капела Свете Петке на Калемегдану подигнута је на извору, а капела је надалеко чувена и по два прста светитељкине десне шаке.

Српско порекло
Преподобна мати Параскева рођена је у Епивату и, према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. Родитељи су јој били имућни и побожни, а осим ње имали су и сина Јевтимија, који је касније постао познати епископ мадитски.Након смрти родитеља, дјевица Петка отишла је у Цариград, па у јорданску пустињу, где се подвизавала до старости. Верује се да јој се јавио анђео Божији и рекао јој да се врати у отаџбину.

Прочитајте још: Због БЕОГРАДА тачно у подне звоне ЗВОНА у свим хришћанским црквама на свету: Све почиње 1456. године!

Света Петка у српском народу веома је поштована и цењена. Сматра се заштитницом жена, а, према предању, помагала је болесне и хранила гладне. Љен култ негује се вековима у југоисточној Европи, како код Срба, тако и код Грка, Румуна, Бугара, а поштују је и поједини нехришћански народи на средњем истоку.

Веровања за ноћ уочи празника

Према народном веровању и вече уочи сутрашњег празника Свете Петке има посебно значење. После вечере обично се иде на спавање.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Обавезно се треба трипут прекрстити и изговорити молитву: "Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!"

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Овако се обично молио само домаћин, а жене и деца се само трипут прекрсте. После молитве се спава. Глава се увек током спавања окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну, јер се тако ваља. Где има деце, соба се окади тамјаном, да се деца не би у сну плашила.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.