· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра славимо великог СРПСКОГ СВЕЦА и оснивача српске државе! Ево зашто га СРБИ посебно обележавају

Српска православна црква сутра обележава преподобног Симеона Мироточивог

1614209320_simeon.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве сутра обележавају празник посвећен вееликом српском свецу, Светом Симеону Мироточивом. Овај велики светац посебно је слављен и поштован у Срба широм света, као велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереси.

Прочитајте још: Уран у Бику доноси финансијски ЗЕМЉОТРЕС: Да ли треба улагати у злато и КРИПТОВАЛУТЕ?

Велики подвижник, преподобни отац наш Симеон Мироточиви - Стефан Немања, био је најпре велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе.

Када је утврдио темеље српске државе, и веру православну у држави, тада, по примеру свога сина Саве, примио је монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон

Када је утврдио темеље српске државе, и веру православну у држави, тада, по примеру свога сина Саве, примио је монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добије име Симеон. Жена његова Ана такође је примила монашки чин у истом манастиру и добила име Анастасија, након чега се повукла у женски манастир.

Прочитајте још: Астролог Тања Вељковић је предвидела све што се десило у САД: Каже да нас тек чека СПЕКТАКЛ и открива КАДА!

После две године иночества у Студеници, Симеон је отишао на Свету Гору, најпре у манастир Ватопед, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили шест параклиса, Спаситељу, Бесребреницима, светом Георгију, светом Теодору, Претечи и светом Николају. Преминуо је 13. фебруара 1200. године у манастиру који је са својим сином Савом изградио на Светој Гори.

Прочитајте још: Астролог Милан Шашић подсећа да Венера доноси пословне успехе и ФАТАЛНЕ љубави ОВИМ знацима

Сава је његове мошти пренео 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног, и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини.

Претпоставља се да нема српске цркве у којој није приказан његов лик, а посвећена му је и капела у резиденцији српског патријарха у Београду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.