Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра су Духовске задушнице и морате урадити једну ствар

Српска православна црква и верници у суботу 19. јуна обележавају летње или Духовске задушнице.

1623747344_svece.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Тог дана се обележава сећање на све преминуле. Иде се на гробља или у цркве и пали свећа.

Прочитајте још: Пар је остарио 70 година у само пет минута (ВИДЕО)

Задушнице су увек у суботу

Задушнице се називају и Духовске задушнице, јер претходе великом црквеном празнику Силазак Светог Духа на апостоле - Света Тројица, који се још назива Духови или Педесетница. Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота.

Обавезно се иде на гробље

Задушнице увек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, провео у гробу. На Задушнице се одлази на гробље, пале се свеће, обавља се парастос или помен, освештава се жито и уређује гроб.

Прочитајте још: Људи рођени у овом месецу су најдуговечнији: Ево зашто!

Дужност хришћанска налаже да се у молитвама сећамо наших покојника, да се молимо Богу за покој њихових душа, палимо им свеће, држимо парастосе и помене, подижемо им споменике као обележја на гробовима и да њихове гробове држимо у пристојном и уредном стању. Све ово налази се у оквиру црквеног канона.

Прочитајте још: Добитник је Нобелове награде, једна улицу у Београду носи назив по њему, а преминуо је на данашњи дан

Осим Духовских, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим пролећне, које падају седмицу пре почетка Великог или Часног поста, и Михољске или јесење задушнице.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas