· · Коментари: 0

СВАЂЕ СА ПАРТНЕРОМ, ево како да се посвађате ЗДРАВО и КОНСТРУКТИВНО

Веровали или не, постоји начин да свађа буде здрава и конструктивна. Да би било тако, ево шта не треба да радите у свађи са партнером.

1596025200_Depositphotos_66495615_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Најпре, оно што треба да имате на уму је да нема ништа лоше нити погрешно у томе што се повремено свађате.  То што на овај начин скидате "терет с леђа" може да буде добро за везу.

"Свађање је нормално и може да буде здрав начин за решавање неких проблема и разлика", каже стручњак за везе Џонатан Бенет. "Фер свађање у романтичним везама подразумева да имате расправу, док истовремено веома поштујете партнера. То такође подразумева да сте свесни да постоји љубав међу вама. Све што нарушава љубав и поверење током свађе претвара је из нормалне у токсичну", објашњава он.

Прочитајте још: ТРИ ГРАЦИЈЕ НА ОБАЛИ ЦРВЕНОГ МОРА: Луксуз с укусом истока, водена магија или рај за одрасле (ФОТО)

И док се свађате будите свесни да постоји љубав између вас!

Због тога је веома важно да избегавате те нездраве навике и обрасце свађање – попут прозивања, сваљивања кривице, ућуткивања... јер све то само погоршава ситуацију. Уместо да се свађате да бисте победили или понизили једно друго, запамтите да би требало да саслушате једно друго и да комуницирате.

Фото: Пиxабаy
Не говорите оно што не мислите!

Ево још неколико корисних савета како да се свађате, а да то не доведе до раскола међу вама.

1. Нападате партнера за све "погрешно" што је икада урадио

Свима нам се дешавало да у току расправе почнемо да "извлачимо" проблеме из прошлости, потпуно невезане за оно о чему тренутно причамо. Дакле, не започињите расправу због свега што је икада зашкрипело међу вама јер то никако не помаже.

Прочитајте још: Како да проведете ЛЕТО СА ПАРТНЕРОМ, а да не путујете ван Србије

Помињање ствари из прошлости које немају везе са тренутном расправом претварају здраву расправу у токсичну свађу јер се партнер осећа нападнутим за различите ствари и  почиње да узвраћа контранападима.

Не помињите ствари из прошлости будите усредсређени на тренутни проблем!

Дакле, не попуштајте пред искушењем да поменете све због чега сте икада побеснели, већ се фокусирајте на тренутни проблем и решење.

2. Осуђујете његов карактер

Када сте узнемирени, лако је да почнете да "прозивате" партнера и нападате га због неких карактерних особина. Али, оштре речи ће само погоршати свађу.

"Када се свађе прошире од почетног 'смета ми када не очистиш стан/кућу као што си обећао/ла", на то да партнера називате лењим или нечим још горим, партнер осећа као да не може да победи у тој расправи и тада свађа прелази у токсичну", каже психолог др Хелен Одески.  

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: ЖЕНА ЗАБОРАВИЛА ДА СЕ ИЗЛОГУЈЕ СА ФЕЈСБУКА, а онда је наишао њен муж - ПРЕВАРА је најмање што је видео

Она додаје да партнер тада почиње да се брани, да вас напада или се једноставно повлачи, а ништа од тога не доводи до решења проблема.

3. Говорите да бисте радије раскинули

Бенет каже да је претња раскидом једна од најбезосећајнијих претњи и да ствара анксиозност код партнера.

"Осим ако нисте заиста спремни да прекинете везу, никада то не говорите усред свађе!", поручује психолог.

Ако сте стигли до тачке да претите партнеру да ћете га оставити, вероватно је најбоље да направите малу паузу да се охладите. Договорите се да о проблему разговарате за неколико сати или наредног дана, и решите тај проблем хладне главе.

Не претите раскидом!

4. Преиспитујете међусобну љубав

Веома је важно да чак и усред расправе имате на уму да сте још увек пар и да сте још увек у истом тиму. То значи да ни у ком случају није добро да питате партнера да ли вас још увек воли.

"Расправу не би требало да поништава вашу љубав у вези. Тиме што изражавате сопствени мањак љубави или преиспитујете партнерову љубав, наносите непоправљиву штету вези", објашњава др Бенет.

5. Вређате се

Међусобне увреде које једно другом упућујете такође свађу могу да учине токсичном – посебно зато што могу да одзвањају у ушима и увелико након што завршите расправу.

Прочитајте још: Зашто је важно дати шансу ДРУГОМ САСТАНКУ?

"Напади личне природе не помажу у решавању проблема", каже клинички психолог др Џошуа Клапов. "Они само разбукте емоције. Може да вас изнервира нешто што је партнер урадио или ради, али фокусирајте се на то, не на вређање".

6. Говорите му да "мора" нешто да уради

Често се свађе између парова врте око тога шта једно од њих или обоје не раде у вези. Иако је тако, сваљивање кривице не помаже, а не помаже ни да упирете прстом једно у друго или да говорите "мораш да урадиш" ово или оно.

Терапеуткиња Џули Фенинг каже да у тренутку када почнете једно другом да говорите шта треба да радите, почећете да се браните и нећете ни чути шта вам партнер даље говори.

"Наш иницијални одговор се углавном своди на 'не морам ја ништа да урадим'".

Ако заиста сматрате да партнер треба нешто да уради, кажите му то другачије – на пример, "Много би значило да урадиш..." је начин да кажете шта вам треба, а да не наређујете партнеру.

Прочитајте још: Не мора да вам КАЖЕ: Ево ПЕТ знакова да препознате да је ваш МУШКАРАЦ изгубио интересовање

7. Говорите "увек" или "никад"

Иако се можда осећате као да вам партнер никада не помаже око кућних послова, или као да увек мисли само на себе, избегавајте да користите овакве речи које су врло искључиве.

Избегавајте речи "увек" и "никад"!

"Претеривање ће вас скренути са теме", каже Фенинг. Осим тога, партнер ће почети да се брани и ето вас, од конструктивне расправе сте часком скренули у токсичну свађу која никоме не помаже.

Решење
Покажите поштовање према партнеру чак и кад се свађате, имајте на уму да сте у истом тиму, избегавајте прозивање, понижавање, игнорисање – тако ћете имати здраву расправу са партнером, након које ћете бити мирнији и срећнији.

8. Постављате ултиматуме

Ако икада дођете у ситуацију да партнеру поставите ултиматум, урадите то кад баш немате другог избора.

"Ултиматуми се једино постављају онда када сте спремни да нешто заиста урадите, и то тек на крају, као последња опција. То је претња и требало би је користити што ређе", каже др Клапов.

9. Радите било шта само да "победите"

Поента расправе са партнером никада није да победите или да га ућуткате, већ да дођете до неког компромиса и да се разумете боље него раније. Зато не радите све да бисте као победили.

Прочитајте још: Мушкарци дневно изговоре 30 ЛАЖИ више од жена, а разлога су ДВА

"Ако размишљате само о томе да победите у расправи, а не да решите проблем, ни не чујете јасно шта вам партнер говори", додаје он, напомињући да је јако важно да слушате шта партнер говори (и обрнуто).

10. Не радите ништа

То што се потпуно искључујете у свакој расправи, одбијате да било шта кажете и игноришете партнера, није тактика која ће вам било како помоћи.

"Ако једноставно прекинете сваку дискусију јер одбијате да направите напор како бисте решили проблем, порука коју шаљете партнеру је 'не занима ме'", каже др Клапов.

Такво понашање спречава вас да дођете до компромиса, пошто сте прекинули сваку дискусију. Ако сте љути и потребно вам је да будете сами, прво то реците партнеру и објасните да ћете разговарати касније. Овакви мали трикови ће спречити да свађа постане токсична.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.