· · Коментари: 0
Упозорење

Сваки раст цена злата претходио је некој КАТАСТРОФИ! Сад је вредност на рекордном нивоу!

Данас је унца овог метала достигла 2.030,72 долара, највише у истрорији!

1596615873_zlato-naslovna.jpg
Фото:Депозит

Кажу да је цена злата најбољи показатељ времена у коме живимо. Ако је стабилна, пада, онда је већини народа добро, а ако расте онда само неколицина трља руке док осталима прете катасрофични сценарији. Било да је у питању, рат, глад, нека болест...

Јутрос је на светским берзама цена злата достигла историјски рекорд! Вредност од 2.030,72 долара за унцу, кажу економисти је сасвим очекивана јер "злато служи као сигурна лука у несигурним тржишним временима!" Цене злата од почетка године скочиле су 33 одсто.

Фото:Депозит

Погледаћемо како је злато одређивало људску судбину кроз истпорију али за почетак да не идемо толико далеко нашим "златним времепловом". Злато је 1970. године коштало свега 36,69 долара за унцу. Било је то време просперитета, рокенрола, јефтине нафте... А онда су на Блиском истоку ствари почеле да се закувавају. Први "нафтни шок" због рата Арапа против Израела и 1972. унца је већ вредела 58,17 долара.

Прочитајте још: Овај предмет се свима налази у КУЋИ, изговарамо га ПОГРЕШНО, ево како је ПРАВИЛНО

Следеће године 158,76! зарада на злату је износила више од 300 одсто! Пет година касније цена је била 307 долара за унцу, а само годину дана касније, 1980, 614 долара! Уследило је отопљавање међународних односа, уговори о разоружању супер-сила и већ 1981. цена злата је кренула у мирнију луку - 459,71 долар за унцу. Иако је код нас било много буре, на светској сцени је злато показивало да је "све под контролом" и у нови миленијум, 2000. улазимо са ценом од 279,91 долар за унцу.

Очекивало се да ће ново, високо технолошко доба, које је донело, између осталог елиминисало глад у Кини (почели су и да извозе пиринач), раст економије у свету, донет благодет човечанству, али је злато слало сигнале које као да нисмо хтели да видимо. Већ 2005. достигло је цену од 444,9 долара за унцу. Наредне 604 долара да би 2010. без икаквог видљивијег разлога, бар огромнох већини становништа цена достига 1.226,66 долара за унцу.

Прочитајте још: "Ком’ опанци, ком’ обојци": Знате ли како је настала ова изрека и ШТА ЗНАЧИ?

Економисти су тада рекли да велике силе, богате државе, купују злато где год стигну и да зато цена расте. Нису нам објаснили зашто. Нови рекорд злато је достигло 2011. када је прешло просечну годишњу вредност на берзама од 1.573 долара за унцу. Кажу, Кина и Русија су куповале велике количине, нису заостајале ни САД, Немачка, Јапан... Прошле године је уследило примијре. Затишје пред буру и просечна цена унце злата на берзама је била 1.393,34 долара за унцу.

Фото:Депозит

Рекосмо, данас је постигнут историјски рекорд 2.030,72 долара за унцу"!

Ако још нисте дошли до закључка какве везе има цена злата са свиме што нам се дешава вратићемо се на саме почетке које историја прецизно бележи. Египатски фараони су све рачунали у злату. Колико је тада вредело зависило је само до њихове одлуке јер су они били господари живота и смрти. Ипак, прве релеватне податке о вредности злата оставили су нам у аманет  Римљани. Њихови императори су прецизно одређивали вредност кованица у злату. Цена је била стабилна све до 301 године наше ере.

Прочитајте још: Јесу ли ПИРАМИДЕ заправо древне куле ТЕСЛА? Невероватна веза између СРПСКОГ НАУЧНИКА и бројева 3, 6 и 9 (ВИДЕО)

До тада је "фунта злата" вредела 45 динара, да би до краја године ова количина злата достигла 50.000 динара. До 337. године и свих 20 милиона! Инфлација као у деведесетим годинама прошлог века у једној балканској земљи!

Да ли је злато предвидело крај Римског царства?

Уследио је мрачни средњи век који је многе римске вредности, попут путева, канализације, водовода, медицине гурнуо у запећак али је наставио да поштује "жути метал".

Тако је у Енглеској 1257. године одређено да је цена за једну унцу злата 0,89 фунти. Енглески краљеви, а нарочитио банкари, научили су како да увећавају вредност злата и свог богатсва, најчешће додуше ратовима, па је тако и цена злата осцилирала. Када су кренули у велика прекоморска освајања злато је вредело 4,25 фунти за унцу!

Фото:Депозит

До 1800. године све земље су имале ( и папирне) новчанице које су изражаване као "вредност у злату" То је био такозвани "златни стандард" или што би ми рекли "златна подлога". Једноставно, колико је која држава имала злата толико је могла да наштампа противредност у валути.

Историја "златног стандарда" у САД почиње 1900. године када одређују да једна унца злата вреди 20,67 долара! Све до "Бретон-Вудсовог споразума" 1944. Велика Британија је рачунала унцу злата 4,25 фунти. А онда су сви у свету почели да усаглашавају своје валуте према долару јер је САД у то доба поседовао 75 одсто светског злата! А све је почело још 1928. када је долар први пут прецењен па је 1929. кренула "Велика депресија" у САД.

Фото:Депозит

Финансијски слом

Рузвелт доноси закон по коме приватна лица не могу да користе златан новац па га сви масовно продају федералним резервама. Те године у Немачкој Хитлер долази на власт... Следеће Конгрес доноси  "Акт о злату" , којег потписује Рузвелт и цена злата је "фиксирана" на 35 долара за унцу.

За кратко време количина злата у Форт Ноксу се утростручује на ондашњих 12 милијарди долара. Захуктава се индустрија (ратна машинерија увелико ради) и убрзо САД улазе у Други светски рат из кога излазе као најјача суперсила на планети икада. Са златном подлогом!

Човек кога историја највише памти по "Вотергејту" Ричард Никсон, амерички председник, је донео много веома важних одлука по цео свет. Тако је 1971. дозволио ФЕД-у да више не мора да откупљује сваки папирни долар златом... 

                                 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.