· · Коментари: 0
ИВФ третман

Све што треба да знате о вантелесној оплодњи: Процес, нуспојаве и цена! (ВИДЕО)

Тешкоће при остваривању потомства представљају проблем са којим се суочавају милиони људи широм света. Све више парова се окреће вантелесној оплодњи као решењу.

1624273851_Depositphotos_135191728_xl-2015.jpg

Од 1978. године када је рођена прва беба зачета путем ин витро фертилизације до данас бележи се огроман научни и технолошки напредак у овој области.

Прочтиајте још: Ове лекове треба да избегавају људи са осетљивим желуцем

Данас, поступци асистиране репродукције представљају средство којим ће 70-80% свих инфертилних парова доћи до потомства и који је одговоран за рађање 4 милиона беба широм света.

Године жене, али и мушкарца имају највећи утицај на проценат успешности ИВФ процедуре.

Стога, не изненађује чињеница да потреба за лечењем неплодности поступцима асистиране репродукције расте у свим земљама.

ИВФ третман
Ин витро оплодња, или вантелесна оплодња, је низ поступака који се користе за помоћ у зачећу. То је најефикаснија врста помоћне репродуктивне технологије.

Да ли године утичу на успешност ИВФ третмана?

Године жене су најјача предиспозиција за успешност ИВФ третмана. Проблем са годинама се своди на то да се жене рађају са свим јајним ћелијама, које наши јајници избацују у редовним циклусима, до менопаузе. Сваког месеца се развија по 400 јајних ћелија, од прве менструације, до менопаузе, али ће само једна опстати сваког месеца, што је отежавајућа оклоност приликом зачећа. 

Прочитајте још: Топли дани буде КОКСАКИ, докторка Радовановић има само један САВЕТ

Такође, према статистици, године утичу на вероватноћу за рођење живорођеног детета из третмана ИВФ. Проценти живорођене деце из третмана се драстично смањују са старошћу жене. Након 40. године проценат пада испод 10 посто, што је песимистична бројка за све парове који пролазе кроз овај компликован процес.

Утицај сперматозоида

Као и код зачећа природним путем, сперматозоиди, односно њихов квалитет, утичу и на успешност ИВФ третмана.

Прочитајте још: Ове лекове треба да избегавају људи са осетљивим желуцем

Често се може чути да године не утичу на мушки стерилитет, међутим у питању је мит. Године мушкарца у комбинацији са стилом живота (пушење, конзумација алкохола, прекомерна тежина) и те како утичу на плодност. За успешност ИВФ третмана је потребно више сперматозоида.

Нуспојаве
Кроз све фазе, нуспојаве могу варирати, а неке од најчешћих су: мучнина, валунзи, главобоља, надутост, осетљивост груди, црвенило на месту убризгавања ињекције, умор и затвор. У већини случајева су нуспојаве благе и због тога не бисте требали претерано да бринете.

Процес вантелесне оплодње

  • Стимулација јајника

У малим ињекцијама је смештен хормон који поспешује раст јајних ћелија (фоликулостимулишући хормон), у тачно одређеним дозама. Ове ињекције можете сами убризгавати. Након примања хормона, ствара се повољна клима за стварање већег броја јајних ћелија које се могу оплодити, без ризика од вишеструких трудноћа.

Вантелесна оплодња, уколико цео поступак финансирате сами, кошта између 3-5.000 евра.

Нуспојаве стимулације јајника хормоном су благе и обично су у питању валунзи, замагљен вид, мучнина, главобоља и слично.

  • Аспирација и праћење ембриона

Када фоликули достигну величину од 18-20 мм, а ниво естрогена прати њихов развој, на реду је стоп-ињекција. Она служи да стопира даљи раст фоликула. У року од 36 сати од примања ове ињекције се изводи операциона процедура односно аспирација.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Самој аспирацији претходи одређена припрема која подразумева узимање антибиотика, пражњење црева и изводи се у општој интравенској анестезији. На дан аспирације партнер даје узорак сперме, врши се оплођење добијених јајних ћелија у ембриолошкој лаболаторији, те ембриолози даље прате раст и развој ембриона.

Особље ће изабрати најквалитетније ембрионе и вратити их у материцу трећег или петог дана након аспирације.

Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо

Уколико се испостави да имате већи број квалитетних ембриона, неки од њих се могу змрзнути, како би се евентуално користили касније, ако први покушај не успе.

  • Чекање

Две до три недеље након вантелесне оплодње, пацијенткиња ради тест на трудноћу, како би сазнала да ли је оплодња била успешна.

Центар за вантелесну оплодњу
Сва питања у вези поступка им можете поставити на број телефона 0800 333 030 или се директно обратити удружењу Шанса за родитељство на 061/654/5224.

Цена вантелесне оплодње

Цена се креће од 3.000-5.000 евра и за многе парове је недостижна. Цена зависи и од осигурања које имате, као и од тога да ли је неопходно да се уради неки додатни тест или процедура.

Прочитајте још: ШОКАНТНИ подаци - РАСТЕ отпорност на АНТИБИОТИКЕ: Широм Европе сваке године УМРЕ најмање 33.000 људи због тога

Уколико желите да сазнате да ли имате права на процедуру преко РФЗО, позовите број 0800 333 030, јер можда испуњавате услове за финансиран поступак.

Вантелесна оплодња је важна одлука. Утицаће на све сфере вашег живота јер изискује време, велике финансије и емоције, али крајњи циљ је вредан оволиког труда. Уколико сте посумњали да имате проблема са зачећем, што пре се јавите лекару, јер као што сте видели, време је од кључног значаја.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.