Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Фиброза

Хиљаде преживелих од короне су БОМБА КОЈА ОТКУЦАВА: Прети им СМРТ далеко гора од многих врста РАКА

Лекар који проучава болест плућа већ 15 година упозорио је на предстојећу здравствену кризу која би могла дугорочно да засени утицај КОВИД-19

1594282548_doktori.jpg
Фото/Пиxабаy
Oglas

Др Сасан Рафи, који је спровео опсежно истраживање оштећене плућне фиброзе, каже да су хиљаде хоспитализованих Американаца суочава са акутним коронавирусом, који представља праву бомбу чак  и након што се опораве.

Прочитајте још: Закорачила у шесту деценију, изгледа МЛАЂЕ ОД ЋЕРКЕ, па открила ТАЈНУ свог изгледа (ФОТО)

Фото: Пеxелс

Научници који се баве истраживањем кажу да се они којима је дијагностикована плућна фиброза и након недеља проведених на кисеонику суоче са шокантном стопом оболевања далеко гором од многих карцинома. До тога долази када коронавирусне инфекције широм САД-а расту након пада током више од шест недеља.  Плућна фиброза је болест која се јавља када је плућно крило оштећено и услед ожиљака, која су узрокована агресивним вирусима попут КОВИД-19. Лекари кажу да иако су се пацијенти опоравили од короне, услед плућне фиброзе могли би да умру.

У Америцу су забележена више од 2,9 милиона случајева коронавируса са 130.000 смртних случајева.

- Плућна фиброза има прогнозу од три године, што је горе од многих карцинома, а тренутно не постоји оптимално лечење- рекао је доктор Рафии напомиње да чак иако пацијент преживи хоспитализацију и течност у плућима толико недеља, то и даље може довести до дуготрајних ефеката као што је фиброза.

Прочитајте још:  Да ли одлазак на СПАВАЊЕ када смо гладни помаже у МРШАВЉЕЊУ - реч стручњака

- То је прогресивна болест, што значи да се можда осећате добро, али фиброза постаје све гора и гора и то је једно подручје, којим се нико не бави а веома је опасно - каже доктор Рафи.

Лекар каже да ће неки пацијенти можда морати да живе на кисеонику читавог живота, док ће другима можда требати трансплантација плућа.

Фото: Пеxелс

Др Рафи проучава плућну фиброзу од 2005. године док је докторирао из молекуларне, ћелијске и системске физиологије на Калифорнијском универзитету у Дејвису. Доктор упозорава да ако влада не буде обраћала пажњу на његов рад и рад других, доћи ће до велике кризе у здравству.

- Не ради се само о томе ко тешко умире од вируса, већ у ономе што ће доћи годинама и годинама од тренутка када вирус нестане- рекао је.

Господин Иоунг каже да ће 40% оболелих од акутног коронавируса, према последњим подацима, доживети екстремни имуни одговор, познат као синдром акутног респираторног дистреса (АРДС), који доводи до плућне фиброзе. Најмање 20% случајева АРДС-а је озбиљно.

Подаци из епидемије САРС-КоВ 2003. године такође су открили да је висок проценат преживелих доживео плућну фиброзу и смањену функцију плућа.

- Скоро да имуни систем тела постаје нуклеарни и ради на томе да све убије, што изазива ожиљке и разне друге проблеме, посебно веома велике упале - рекао је и додао:

- И у овом тренутку кризе, преко стотине хиљада људи је умрло од КОВИД-а и верујемо да је и у првом таласу било акутних пацијената. Мислим да је јавност све више обавештена о томе зашто је  КОВИД тако ужасан и штетан и потенцијално фаталан. Фиброза је заиста краткорочни и дугорочни проблем који ће узроковати даљу смрт и инвалидност.

Господин Иоунг рекао је да је истраживање његовог колеге фокусирано на једињење које има потенцијал да прекине тај фибротички процес.

- То може избледети ожиљке тако да неко заиста може потпуно да се опорави - рекао је. Др Рафи верује да је његова компанија близу развоја чудесног лека који ће зауставити плућну фиброзу у његовим следовима - чак и прекинути штету.

 Наша мисија је развој лекова за фиброзу, како би се смањила смртност. Лек је растворљиви инхибитор хидроксида епоксида. Растворљива епоксидна хидролаза (сЕХ) је ензим у ћелији и показало се да спречава фиброзу и да снажно делује противупално. Међутим, антифибротски лек још увек није одобрен од ФДА и још увек није добио назив.

Др Рафи каже да његова компанија има много солидних претклиничких података и података са животињских модела који ће ићи напред.

Нажалост да би се постигло одобрење ФДА, вероватно ће требати још две до три године.

Међутим, компанија "Упригхт Пхармацеутицалс" разговарала је са Националним институтом за здравље (НИХ) и поднела је захтев за финансирање како би се убрзала медицинска испитивања овог лека.

- Надамо се да ће ова пандемија моћи да укаже све оно што радимо овим истраживањем, јер не ради се само о коронавирусу, већ и о сузбијању свих последица које нису изазване штетним вирусом. Не желим да плашим људе, али мислим да морамо да наведемо владу да обрати пажњу на развој лекова који могу потенцијално лечити респираторне вирусе попут КОВИД-19 и његоих компликација

Прочитајте још: Пронађен лек за ХИВ?! Пацијент ОЗДРАВИО, лекари предвиђају РЕВОЛУЦИЈУ

- Терапија може не само да спречи дуготрајно или терминално оштећење плућа АРДС-ом, већ може да помогне у продужењу живота након што ови пацијенти изађу из болнице.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas