Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЕНЗИЈА

Сви јој се РАДУЈУ, а немају СТРАТЕГИЈУ, па се питају ГДЕ сам ЖУРИО?

Наши људи се не припреме за одлазак у пензију и када оду кући не знају шта ће са собом.

1598876139_Depositphotos_6409143_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Идеална визија пензионерског живота, виђена у филмовима или током шетњи светским метрополама, у којој насмејани старији људи путују широм планете и раде све оно за шта раније нису имали времена и новца, код нас махом спада у маштање.

Прочитајте још: ЧУВЕНИ београдски ФРИЗЕР: Жене данас немају ФРИЗУРУ, него КОСУ и свака се труди да истакне НАЈГОРЕ на себи!

Радмила Урошевић Фото: Приватна архива

Суочавање са трајним окончањем радног односа врло брзо боји и нежељено, треће осећање - страх.

Медени месец пензије брзо прође и следи питање...

- Културолошки, наши људи најчешће једва чекају да оду у пензију и бескрајно се радују том тренутку. Након тога, "медени месец" са пензијом брзо прође, а затим следи питање: "Где сам то журио?" - каже Радмила Урошевић, социолог, социотерапеут, едукатор и аутор више књига о социологији старења.

Да ли имате спремну стратегију за пензију?

То се не би дешавало да људи имају спремну личну стратегију припреме за пензију и да су осмислили садржај пензионерских дана. У просеку, тек сваки четврти суграђанин има план шта ће радити кад оде у пензију.

Прочитајте још: Имате 50 година и УМОРНЕ ОЧИ? Ево начина да постану ШИРОМ ОТВОРЕНЕ

- Сваки одлазак у пензију је финансијски удар на животни стандард, а затим и социјални који можемо назвати и социјалним "лапотом" јер се појединци и друштво понашају слично према пензионерима - каже Радмила.

У пензију са 50 година
Старији се сећају много повољнијих и хуманијих услова, па је на износ пензије утицао избор најповољнијег периода примања, жене су могле са 50 година старости и 30 година радног стажа да иду у пензију, под повољним условима. Али се показало да су таква решења прилично неодржива.

Друштво се одриче драгоценог професионалног знања и искуства сениора, а они одустају од очекивања од самих себе. Дакле, притисак који трпе пензионери је двострук - одозго и одоздо. Ову ситуацију у нашем друштву у новој књизи назвала сам "Старење без аутоцензуре".

Троше на лекове и храну, а мало на фризуру и путовања.

- У истраживањима која сам радила у вези са стандардом и трошковима живота пензионера у Београду, рекли су ми да највише новца потроше на лекове, режијске трошкове и исхрану, а треба имају и друге потребе као што су одлазак код фризера, у позориште, куповина гардеробе, сређивање животног простора, одлазак ван места становања - истиче Радмила.

Прочитајте још: Она је Јасмина, има 65 година и за њом се сви ОКРЕЋУ на улици - ево њеног РЕЦЕПТА (ВИДЕО)

- Пензионерима треба подршка и помоћ да би се осетили равноправним члановима заједнице, да су некоме потребни и да имају право на своје потребе. Потребна им је менторска подршка професионалаца који ће артикулисати њихово знање, искуство и идеје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas