Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АКРОМЕГАЛИЈА

Сви мисле да старима РАСТУ нос и уши, а реч је о ТЕШКОЈ БОЛЕСТИ

Прекомерно отпуштање хормона раста у крв доводи до увећања шака, стопала, носа, ушних шкољки, језика

1605007094_skracDepo.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Од акромегалије, хроничне болести код које бенигни тумор хипофизе прекомерно ствара и отпушта у крвоток хормон раста, што доводи до увећаног раста шака, стопала, носа, ушних шкољки, језика, у Србији се лечи око 400 пацијената. Због спорог тока, ова болест остаје дуго непрепозната, па се и поред присутних симптома са постављањем дијагнозе касни од пет до чак 10 година.

Прочитајте још: Жена остала ДЕЛИМИЧНО ГЛУВА - може чути жене, али не и мушкарце: Стручњаци објаснили о чему је реч

Када се прекомерно стварање и ослобађање у крвоток хормона раста деси у одраслом добу, знаци и симптоми се постепено развијају, развој телесних промена је врло спор и траје до десетак година.

Гигантизам
Велика количина хормона раста у крвотоку у детињству доводи до појаве гигантизма, обољења које се карактерише прекомерним растом, све док се зоне раста у костима не затворе. Због знатно веће телесне висине у односу на вршњаке, особе са гигантизмом се лако препознају.

Зато пацијенти, њихове породице, сарадници, па чак и њихови лекари често мисле да се ради само о природним променама због старења.

Сви мисле да са старошћу расту нос и уши...

- Клиничка слика акромегалије је специфична, огледа се у расту шака и стопала, носа и ушних шкољки, отечености меких ткива лица, истурености доње вилице, увећању језика, већом ширином простора између зуба доње вилице - објашњава професор др Мирјана Докнић, ендокринолог у Клиничком центру Србије.

Прочитајте још: МОЖДАНИ УДАР је вероватнији ако радите прековремено

Кожа ових пацијената је задебљала, са појачаном активношћу знојних и лојних жлезда. Најчешћа обољења удружена са акромегалијом су артеријска хипертензија, срчане аритмије, попуштање срца, шећерна болест, поремећај плућне функције, деформације зглобова, преломи кичмених пршљенова и појава других тумора.

Оболели од агромегалије имају пеурањену смртност у односу на друге...

Болесници са активном акромегалијом, имају два до три пута преурањену већу смртност у односу на општу популацију. Њихов животни век је скраћен у просеку за 10 година у односу на здраве вршњаке. Најчешћи узроци морталитета ових болесника су кардиоваскуларна, респираторна обољења и појава малигнитета.

Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...

Само операција
Лечење акромегалије је оперативно. Тумор се одстрањује неурохируршким захватом кроз нос. Ако је болест активна и после операције, примењују се лекови.

- Дијагноза акромегалије се поставља на основу клиничке слике, повећаног нивоа хормона раста и његовог медијатора ИГФ1, као и снимањем хипофизе путем магнетне резонанце, која ће показати присуство тумора хипофизе - каже проф. Докнић. 

Адекватним лечењем акромегалије могуће је спречити или ублажити компликације, чиме стопа смртности ових болесника постаје једнака оној у општој популацији.

У Србији се лечи најсавременијим лековима!

Однедавно у Србији је могуће лечење акромегалије свим савременим лековима који се користе и у свету. Медикаменти који су ефикасни у терапији акромегалије су соматостатински аналози и блокатори рецептора за хормон раста.

Прочитајте још: Зашто нам ЗУЈИ У УШИМА? Овај проблем може довести до фрустрације и губитка слуха, а ево шта треба урадити

- Због доступности ових лекова о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, сви пацијенти који се адекватно лече имају шансу да њихова болест буде под контролом - објашњава проф. др Докнић.
Да би неко посумњао на акромегалију довољно је само да примети повећање шака, задебљале прсте, потребу за већим ципелама, и то за један број, хркање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas