· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

ШТУЦАЊЕ може бити ЗНАК! Ево када треба да се забринете и одете код лекара

Свакоме се догодило да је у неком тренутку штуцнуо, попио мало воде и престао. Међутим, постоје особе којима штуцање ремети живот.

1594633459_Depositphotos_201829204_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Штуцање се некада јавља изненада и у ситуацијама у којима не би требало, као што је важан састанак. Изазива непријатност због гласних звукова који не могу да се пригуше, а ако је учестало ствара и забринутост.

Прочитајте још: Ако лоше спавате и немате концентрацију, ево РЕШЕЊА!

- Штуцање представља грчевите контракције дијафрагме и има тенденцију да се понавља неколико пута у минути, са карактеристичним "хик" звуком, а у медицинском речнику се назива сингулитис, што у преводу значи "хватати дах док јецамо" - каже др Радоје Додер, наченик Клинике за гастроентерологију ВМА.

Мушкарци више штуцају
Дуготрајно штуцање је 2,4 пута учесталије код мушкараца у односу на жене. Подложнији су му мушкарци са већом висином и тежином.

Штуцање може бити непријатна и кратка сметња али ако је упорно може значајно да утиче на квалитет живота ометајући јело, спавање, говор, доведе и до дехидратације, неухрањености, умора и губитка тежине.

Упорно штуцање може да дехидрира човека!

Таква особа лако упада у очај, депресију исцрпљеност. Понекад је увод и у озбиљне болести.

- Пролазно штуцање се често јавља као последица растезања желуца, узимања алкохола, гутања вреле или иритирајуће хране, као што је љуто, а као узрок постојаног штуцања, у литератури је описано више од 100 могућих обољења - објашњава др Додер.

Краткотрајно штуцање изазива стомак Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Корону НИЈЕ СТВОРИО ЧОВЕК?! Откривено како је НАСТАО ВИРУС и како улази у ЧОВЕКА!

Чак до 20 одсто пацијената са Паркинсоновом болешћу има штуцање. Заправо, овакав тип штуцања обично представља симптом озбиљне неуролошке болести. Истраживања потврђују да и карцином једњака доводи до штуцања. Више од четвртине пацијената са овом болешћу пријавило је најмање један напад штуцања који је трајао дуже од 48 часова.

Ко штуца сваки други дан мора код лекара!

Кардиоваскуларне болести повезане су са упорним штуцањем., болести носа, ждрела и гркљана, јавља се и као последица узимања лекова бензодизепина, опијата и стероида. Може да се јави и током анестезије, ендоскопије и постоперативног периода. У низу могућих узрока су и психогени са анксиозним поремећајима, акутним стресом...

Како се зауставља?
Краткотрајно штуцање обично престаје без терапије. Народ штуцање лечи: препадањем, пијење воде, узимањем кашичице сирћета или путера од кикирикија, а стављање шећера под језик, дубоким удисајима, дисањем у папирну кесу.

Прочитајте још: ТРАВАР из СИБИРА тврди да ова биљка убрзава МРШАВЉЕЊЕ, снижава притисак и УБИЈА ВИРУСЕ

- Код лечења упорног штуцања важно је да се установи да ли пацијент користи лек који ово стање провоцира, а онда да ли је повезано са одређеном рефлуксном болешћу, јер је чак 80 одсто упорних случајева штуцања повезано са овим типом обољења, који се манифестује враћањем желудачног садржаја у једњак - закључује др Додер.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.