· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сви се радујемо НОВЧИЋУ из чеснице! Да ли знате одакле потиче ова БОЖИЋНА традиција

Окретање и ломљење чеснице су омиљени обичај међу члановима породице за Божић

1609884003_cesnica-novac.jpg
Фото: Depositphotos

Ниједна божићна трпеза не може проћи без чеснице, у којој се налазе дукат или метални новчић. Ова традиција широко је распрострањена у православних Срба, али мало се зна о томе како је она настала и одакле потиче.

 

Верује се да онај ко добије комад чеснице са новчићем у њему, може се сматрати правим срећником у овој години. У народу се верује да ће му све ићи од руке, а парице ће се гомилати.

Зрно кукуруза, пшенице или пасуља
Постоји још једно објашњење које је уврежено на овим просторима. Наиме, некада су људи који су се бавили пољопривредом у чесницу стављали зрно кукуруза, пшенице или пасуља. Уколико би ова зрна пронашли у чесници то би значило да ће година бити родна и пуна благостања.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Верује се да овај обичај потиче још из дана када је Свети Василије био бискуп у Кајсерији, а тадашњи гувернер Кападокије отишао да прикупља порез. Становници су скупили оно што је било драгоцено и дали за порез. Свети Василије је тада убедио кнеза да не узима драгоцености становника, па је настао проблем око враћања поклона њиховим власницима.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Светац је апеловао на становнике да праве мале торте, а у сваку од њих је стављао један од поклона. Онда се догодило чудо! Свако од њих је добио оно што је и дао. Од тада се увек на дан светих у погаче и специјалитете ставља по један новчић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.