· · Коментари: 0
ПУТОВАЊА

Сви се слажу да је овај градић нова туристичка звезда Еропе

О Арлу сте вероватно чули захваљујући Ван Гогу, али сви кажу да је то нова европска "туристичка звезда".

1615972297_ARLkrov.jpg
Фото: Пиксабеј

Винсент Ван Гог је управо у Арлу и околини насликао неке од најпознатијих слика. Овај мали град у Прованси налази се неколико сати возом од Азурне обале.

Прочитајте још: Рај отвара врата за туристе: Сејшели вакцинисали све запослене у туризму

Мештанка Фото: Пиксабеј

Ван Гог је у Арл побегао из Париза, а овај градић слави сваки тренутак који је уметник провео у њему. На железничкој станици, а возом стижу сви туристи са Азурне обале, пише да је тако стигао и Ван Гог 20. фебруара 1888. године. Одсео је у кућици "боје путера" на ћошку и почео да слика. Убрзо је стигао и Пол Гоген и остао неколико недеља.

Позвао је у госте и Пола Гогена и заједно су сликали

У Арлу туристи могу да се прикључе тури "Путевима Ван Гога", а могу и сами да истражују град.

И данас ради кафић "Ноћ" у којем је седео и који је сликао

За почетак, на Тргу Форум и данас се налази кафић "Ноћ" који је овековечен на Ван Гоговој слици. Сам назив трга је знак да је Арл дуго био римска провинција, а туристи данас могу видети римски театар и амфитеатар, лепу акрополу, чувени обелиск, Константинове терме...

Међутим, Арл је и у Средњем веку био важан трговачки центар па се могу посетити замак, видети средњовекован торањ код римског амфитеатра и отићи до старе воденице.

Прочитајте још: Америчка блогерка у Београду: Тамара је разлог зашто сам сањала да дођем у Србију! (ВИДЕО)

Занимљив је у Музеј уметности, али многи туристи желе да у овом граду пробају чувени специјалитет - пужеве са лековитим биљем.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luma Arles (@luma_arles)

Лума торањ се отвара јуна ове године, а уметник Френк Гери је победио на конкурсу за ово архитектонско чудо подигнуто у част Ван Гога. Торањ је висок 56 метара и овај стаклени уметнички центар треба да дочара живот славног уметника.

Горгољ Фото: Пиксабеј
Да ли је торањ Лума наружио околину?

Ово ново архитектонско достигнуће се многима не допада, јер прилично искаче од околине која је сачувала идиличну атмосферу минулих времена. Нарочито су улице старог града прекрасне за шетњу током дана, док увече постају готово пусте.

Прочитајте још: Да ли ће се запослени у угоститељству ВАКЦИНИСАТИ? Питали смо конобаре шта мисле о могућој обавезној вакцинацији

Пијаца је у Арлу легендарна. Отвара се у 8.00 ујутру и на њој се могу купити или, једноставно, уживати у морским пловодима и рибама, бојама и мирисима свежег воћа и поврћа, свећа и зачина из Провансе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.