· · Коментари: 0
историја

Сви знамо за СЕСТРЕ БРОНТЕ, али да ли сте знали да су имале и БРАТА: Био је ГЕНИЈАЛАН СЛИКАР, а данас је ЗАБОРАВЉЕН

Сестре Бронте - Шарлота, Емили и Ен стекле су светску славу својим романима, па већина људи данас не зна да је у породици постојао и брат. Бранвел Бронте био је сликар и песник, вечно у сенци својих далеко познатијих сестара

1601025512_Depositphotos_34513019_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Бранвел Бронте је био четврто од укупно шесторо деце и једини син Патрик Бронтеа и његове жене Марија Бранвел Бронте. Рођен у Тортону, касније се преселио са својом породицом у Хаворт када је његов отац добио посао као свештеник 1821.

Од шесторо деце породице Бронте само је четири преживело – Шарлота, Емили, Ен и Бранвел. Као једино мушко дете, Бранвел је задржан код куће и приватно га је обучавао отац. Као и остали у породици, ускоро су сви уочили да је и дечак надарен за писање.

Прочитајте још: У овом СЕЛУ интернет веза губила се сваки дан у исто време, а за све је био крив мештанин који је РАДИО ОВО

Бранвел се истакао у писању са сестрама још од најранијег детињства, стварајући као дете своје измишљене светове. Сачувани списи из детињства показују да је највише сарађивао са сестром Шарлотом стварајући приче везане за њихов имагинарни свет по имену Ангриа. Заправо је Бранвел први од талентоване деце Бронтеових објавио своје радове – песме у локалним јоркширским и националним новинама.

Фото: Депосит

Касније, Бранвел се ипак определио за сликарство. Као младић је учио за сликара у Хаворту. Иронично, његов најпознатији портрет је онај на коме је насликао своје три сестре Шарлоту, Ану и Емили, захваљујући којем данас имамо представу како су сестре изгледале. Интересантно је да је Бранвел на овој слици планирао и себе, али како није био задовољан радом, на крају је себе префарбао.

Бранвел није имао среће у тражењу посла, а од сликарства није могао да преживи. Радио је као преводилац, тутор дечацима у имућнијим породицама, чак и као радник на железничкој станици, али није успевао да задржи посао дуго.

Најпознатији портрет је онај на коме је насликао своје три сестре Шарлоту, Ану и Емили.

Прочитајте још: НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ О ДРВЕЋУ: Дрен за добро здравље, јабука симбол љубави и пријатељства

Историчари данас сматрају да је главни разлог за ово пиће којем је Бранвел био склон. Има индиција и да је на једном послу завео мајку дечака којем је био тутор и да је отпуштен када је прича стигла до њеног мужа.

Разочаран, Бранвел се враћа у Хаворт (који је данас музеј посвећен породици Бронте) и потпуно се окреће пићу и дрогама. Његово понашање постаје све ирационалније и опасније јер упада у делиријуме изазване алкохолом. Последње године живота отац је спавао са њим покушавајући да ублажи кошмаре.

Једно писмо Шарлоте Бронте говори како је бесна због братовљевог понашања, али и да је њихов отац био веома стрпљив према свом разочараном сину. То је време када његове сестре увелико пишу и када се њихове новеле објављују, али данас се не зна да ли је Бранвел уопште био свестан њиховог успеха.

У Хаворту се налази музеј посвећен породици Бронте.

Бранвелов начин живота врло брзо узео је данак и он је добио туберкулозу, којој су иначе сви чланови породице Бронте били склони. Једног дана пронашли су га онесвешћеног испред куће, а локални лекар је констатовао последњи стадијум болести.

Прочитајте још: Овако звучи СВЕМИР кад се претвори у МУЗИКУ (ВИДЕО)

Бранвел Бронте умро је 24. септембра 1848. Причало се да је преминуо на ногама, огрнут покривачем, чисто да би доказао да се и то може и да је снага људске воље несаломива. Била му је само 31 година.

Исте године, у децембру од туберкулозе је умрла је Емили Бронте, а следеће године и њихова сестра Ен. Наџивели су их отац и најстарија сестра Шарлота.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.