· · Коментари: 1
ЗАВЕРЕ

Ватикан тврди: "НЕМАМО ОБАВЕШТАЈНУ СЛУЖБУ", новинарка их разоткрила: Ефикаснији и од МОСАДА

Папска обавештајна служба има велико искуство, традицију сакупљања и анализирања информација, као и извођења тајних, специјалних операција

Папска обавештајна служба имала је велико искуство, традицију сакупљања и анализирања информација, као и извођења тајних, специјалних операција. Према речима најчувенијег ловца на нацисте Симона Визентала, обавештајна служба Ватикана је ефикаснија од израелског Мосада. Тренутно у свом саставу има 200 агената, одлично их је обучио бивши официр тајних служби Италије (Сисде) Доминико Ђани. У службу су инкорпорирани кардинали, монсињори, свештеници и поверљиви световни сарадници.

Прочитајте још: Добро погледајте ову ДУГМАД и ако их на нечијим рукама ВИДИТЕ, знаћете ко је тај ЧОВЕК

Њихов рад тајно координира ред језуита, а основао га је Игњатије Лојола у 15. веку, и у свом саставу има религиозни и војни део.

Центар информација

Контроверзни град Фото: Пиксабеј

У литератури се срећу различита имена, а део истраживача је назива „Содалитиум пианум“, како се звала када је 1566. године оснивао велики инквизитор Пије В. Ова обавештајна служба званично је престала са радом 1922. године за време папе Бенедикта петнаестог, док Барбара Ћиоли у часопису „Летера 43“ наводи да је активна.

Ватикан тврди да је служба укинута, али новинари имају доказ да је активна.

Обаештајну службу опслужује сва римокатоличка црквена јерархија, уз помоћ више од 500 дипломатских представништава, мноштва бискупа, монсињора и монашких редова. Све те информације се шаљу канцеларији Свете конгрегације где их огроман апарат аналитичара проучава и класификује. Томас Морган, аутор књиге о Ватикану, написао је: „Дан и ноћ пристижу Светом престолу информације, вести из најудаљенијих делова планете.“

Прочитјте још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

Чувари тајни
Фото: Пиксабеј

По окончању Другог светског рата, обавештајна служба Ватикана је реорганизована ради борбе против комунизма. Ватиканска тајна служба била је веома активна у Јужној Америци и православним државама, посебно у Русији, Украјини и српским земљама, за време папе Јована Павла Другог.

Службу опслужују бискупи, монсињори и монашки редови.

Такозвани хуманитарци

Важан центар ватиканске обавештајне службе су резиденције папских нунција (амбасадора), интернунција и апостолских легата. Ватикан је, наводно, октобра 1939. године, месец дана после почетка Другог светског рата, организовао у државном секретаријату тзв. Биро за информације. Водио га је бискуп који је службовао у царској Русији, Евгениј Јевренов, један од најстаријих шпијуна Ватикана, наводи Барбара Ћиоли. Потом је Биро организовао низ филијала у свету, стотине агената је послато да раде у њима. Изговори су увек били хуманитарне природе, брига о заробљеницима и избеглицама, помоћ гладнима и слично.

Армија језуита
Информације од посебног тајног значаја, папа је добијао преко језуита. Од 28.234 члана овог реда, 1946. године њих 6.282 се налазило у САД, а у Шпанији 4.973.
Ватикан је информацијама снабдевао и САД, а у време папе Војтиле бавили су се Источном Европом.

Прочитаје још: РАЗОТКРИВЕНО! Американци су пре Кинеза оболели од короне, али су мислили да је ГРИП - постоји ДОКАЗ да је вирус настао у САД!

Архив Ватикана Фото: Youtube/ screenshot CBS News

За време папе Војтиле, шеф ватиканске обавештајне службе био је кардинал из Пјаченце Луиђи Пођи, који умро 2010. у 93. години. Није случајно што је још као млад свештеник био именован за чувара тајног архива Ватикана. Папа га је ангажовао га је на побољшавању односа Ватикана и земаља чланица Варшавског пакта.

Ватикан није имун на новчане афере.

Финансијски криминал

Ватикан није имун ни на новчане афере. Из канцеларије за медије Ватикана саопштено је да је одлуком 2017. године први пут донета пресуда због прања новца у Ватикану. Италијанска полиција је 2016. године за предузимача Карла Пројетија одредила кућни притвор у оквиру истраге о наводном банкроту његове грађевинске фирме која је имала гомилу уговора са различитим ватиканским компанијама.

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Пројетиј је десетине милиона евра држао у Ватиканској банци и замрзнуте су када је покренута истрага. Света столица покушава да повећа финансијску транспарентност након што је Ватиканска банка деценијама била на мети критика због прикривања и прања новца италијанских мафијаша и избегавања плаћања пореских обавеза.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.