· · Коментари: 0
ЕКСКЛУЗИВНО

Белоруски специјалци ЈЕДИНИ НА СВЕТУ имају ово ТАЈНО ОРУЖЈЕ: Прави га само ЈЕДНА ПОРОДИЦА, а НИЈЕ смртоносно

Белоруски специјалци имају тајно "оружје" које ниједна друга држава на свету нема. Не производе га у војној фабрици него само једна породица у Бресту.

Depositphotos_275490778_s-2019.jpg
Foto: Depozit

 Жан Генадјевич Васјко и његови укућани шију лековите улошке, наруквице, папуче и појасеве од ферментисаног биља по старим народним рецептима. Белоруски травар, иначе, никоме не открива тајне свог заната, али за "Руски травар" је направио једини изузетак

Прочитајте још: У РУСИЈИ овим биљним препаратима лече НАРКОМАНИЈУ, а доступни су и у СРБИЈИ

Близу града Брест на граници Белорусије и Пољске налази се село Волчин. Ту је пре 300 година рођен последњи пољски краљ Станислав Август Поњатовски. Као дете Станислав је био болешљив и слаб. Лекари нису били убеђени да ће краљевић доживети пунолетство.

Жан у радионици
Биљни улошци су излечили краља Станислава.

Доктори су правили за Станислава различите тинктуре, али његова мајка их је бацала јер се бојала тровања.  Тада је лекара Леон Патрициј смислио необичан начин да исцели будућег краља. Скупио је у шуми лековите биљке и направио улошке за обућу. Краљевић их је користио сваког дана и почео је да се опоравља.

Болесно дете се претворило у снажног и лепог мушкарца. Станислав Август је проживео дуг живот, неколико деценија је владао Пољском и Литванијом и освојио срце Екатарине Велике, која је у младости била у њега заљубљена.

Случајно је почео да их ради
Бековима су само баке траварке правиле улошке.

Током неколико векова баке траварке у околини Волчина су правиле исте такве уложке и појасеве за лечење. У 20. веку овај занат је био скоро заборављен, али је народна традиција сачувана захваљујући породици Жана Васјко.

У Холандију је однео улошке и постале су легенда.

Жан Генадјевич је иначе редитељ шоу програма и представа. Траварством се никад није бавио - све док није отишао на одмор у Холандију.

- Дуго размишљао: шта да понесем за поклон и сетио сам се биљних уложака - прича Жан Васјко.

Биље за пуњење
Жан је дознао све о процесу ферментације који траје три месеца.  Биље за пуњење не треба  да буде свеже нити суво. Када трава постане полусува,  ставља се још један свежи слој.

Улошци нису узгледали луксузно, али пријатељ је био одушевљен и тражио је да му пошаље још хиљаду комада. Бакице које су их правиле не би их направиле ни за годину дана, па је  Жан Генадјевич одлучио да покрене сопствену производњу по старинској технологији.

Топлота ногу је окидач за испаравање биљака.

- Отишао сам у Волчин код тих бака да научим занат - каже Жан Васјко.

Улошке за специјалце

Биљке за пуњење уложака породица Жана Васјко скупља у чувеној Беловежској прашуми. Неке од трава су веома ретке попут меденике, моћног адаптогена који појачава издржљивост, тонизира организам, ублажава болове и помаже зарастање рана. Топлина коже је окидач за њихово лековито дејство. Улошци упијају зној и уништавају бактерије и гљивице. Захваљујући њима обућа увек лепо мирише. Улошци Жана Васјко су брзо постали популарни.

Специјаци не скидају чизме по 12 часова и носе само ове улошке.

Њима су се "наоружале" чак и специјалне јединице полиције. Специјалци понекад остају на стражи 12-15 сати дневно, зато су за њих лековити улошци прави спас: уклањају умор, враћају снагу и појачавају животну енергију.

Кошћушко је носио индијанску наруквицу

Лекари из Санктпетербуга су замолили белоруског травара да им направи заштитне маске од биља јер пацијенти током епидемије преносе инфекцију на докторе. Жан Генадјевич је испунио молбу лекара, али није направио маске него специјалне мараме које се везују око врата. Травар је смислио и антивирусне биљне марамице за малишане.

Од овог биља доктори носе мараме преко лица у случајевима епидемије.
Наруквица Индијанаца
Травар се поноси биљном наруквицом, која нормализује крвни притисак. Сличну је наруквицу пре два и по столећа имао Тадеуш Кошћушко - народни херој Белорусије и Пољске. Кошћушко се борио у Америчком рату за независност и изгубио здравље у биткама. Годинама је патио од тешких мигрена. Да би ублажио главобољу, Кошћушко је стално носио биљну наруквицу, коју су направили за њега амерички Индијанци. Од њих он је добио и семена лековитих трава, која је понео са собом у Европу.

Касније Жан Васјко је направио од ферментисане траве специјалне папуче и појасеве против реуме и болести бубрега. У његовом арсеналу су и необични фито-јастуци за столице и ауто седишта. Једна страна јастука има загревајуће дејство, а друга - расхлађујуће. Биљно пунење јастука спречава и лечи хемороидалну болест.


Прочитајте још: "КРВАВИ ЕЛИКСИР" био је најскупљи и најтраженији лек на свету, а сада га користи ВЛАДИМИР ПУТИН

Кошћушко је донео траве и секвоју Индијанаца и посадио у Белорусији.

У свом имању близу Бреста Кошћушко је засадио егзотичне америчке биљке. Једна секвоја расте тамо и до дан данас, али остале траве су биле уништене током ратова и револуција.

Срећом, био је сачуван план апотекарске баште Кошћушка. Жан Васјко пажљиво га проучио и сазнао које су биљке тамо некад расле. На основу те информације он је одредио састојке исцељујуће наруквице Кошћушка. Сада биљна наруквица која ублажава главобољу и нормализује притисак постала је прави бисер у колекцији необичних производа од ферментисаног биља.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.