· · Коментари: 0
САВЕТ

ТЕГЛА, шећер и ШОЉА БРАШНА: Направите сами КВАСАЦ

Направите домаћи квасац

1603550178_KvasacDEepo.png
Фото: Депозитфото

Уколико знате и волите да месите хлеб, зашто не пробате сами да направите квасац?

Прочитајте још: Како да НАЈБРЖЕ ОДМРЗНЕТЕ храну и спремите оброк

Састојци:

Зашто меласа?
Са меласом ће квасац брже ферментисати.
  • 1 шоља брашна
  • 1 шоља млаке воде
  • 1 кашика шећера, фруктозе или меласе (по жељи)
  • тегла или стаклена посуда

Све састојке помешајте у компактну масу, покријте газом или фолијом и оставите на топлом месту, може и у близини радијатора али не на њему, јер директни извор топлоте "убија" квасац. Процес ферментације траје од три до седам дана, у зависности од брашна које сте користили и да ли сте додали шећер.

Квасац је готов када се појаве мехурићи.

Квасац је спреман за употребу када се појаве мехурићи на њему и осетите мирис врења. Уколико намеравате редовно да месите хлеб, у теглу са квасцем свакодневно досипајте по пола шоље млаке воде и брашна, па промешајте смесу, силиконском или дрвеном варјачом.

Прочитајте још: Ове НАМИРНИЦЕ не треба ПОДГРЕВАТИ: Могу да изазову озбиљне ПРОБЛЕМЕ

Имајте на уму да тесто од овако добијеног квасца спорије нараста, па је најбоље да га замесите увече а печете ујутро.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.