Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

ТЕСТ Који сте ви родитељ: Тиранин, подмићивач или разредни старешина?

У жељи да на најбољи начин васпитају своје дете, родитељи често греше. Некада и превише...

1616751861_Depositphotos_52256551_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Или га превише пусте или га сасвим “стегну”. Понекад је проблем и у “дози” љубави - негде је има превише, негде премало.

Прочитајте још: Колико се данас ДЕЦА крећу? Истраживања дала забрињавајуће резултате

Још је давно познати руски педагог Антон Макаренко упозорио одрасле да није исто одгајити васпитаног и послушног малишана, објашњавајући да постоји читава листа дискутабилних ауторитета.

Угњетавајући
Руски педагог каже да је ово можда најбизарнији ауторитет који углавном постоји код очева “оперисаних” од емоција.

Старешински

Неки родитељи су убеђени да са децом треба што мање разговарати, а када је то, ипак, неопходно, онда наступају као разредне старешине - на дистанци, без емоција. То углавном важи за интелектуалце којима је најважнија каријера, док децу заправо одгајају баке и деке или особе којима плаћају да их чувају.

Неки родитељи наступају као разредни старешина, а други имају превелика очекивања.

Захтевни

Када одрасли имају превелика очекивања од своје деце и захтевају да све што им кажу усвоје без поговора, малишани су у сталном грчу да их не разочарају. Истовремено се разочарају у одрасле када схвате да нису безгрешни као што се представљају, чиме се руши ауторитет који покушавају да им наметну.

Прочитајте још: Како да родитељи деци подигну НИВО САМОПОУЗДАЊА: 5 једноставних начина

Приговарачки

Родитељи који стално придикују деци, мислећи да ће их на тај начин правилно усмерити, научити их како да буду исправни и успешни, ризикују да им малишани одговоре - инатом. Важно је да одрасли схвате да деца нису зрели људи који по цео дан могу да слушају приговоре, већ да поуке могу да извуку и из родитељске љубави, а не из бескрајно дугих лекција.

Неки само придикују, а други угађају.
Фрустрирани
Сами у детињству нису добијали родитељску љубав, па се данас садистички понашају према деци, малтретирају их психички и физички. Тако од њих праве или тиране или моралне слабиће.

Угађајући

Када су родитељи убеђени да деци треба само угађати, мазити их и исказивати љубав, притом их лишавати свих обавеза, на добром су путу да одгоје егоцентрике који ће бити неспособни за живот и неће умети да остваре емоционалну блискост, јер су навикли да се све врти око њих. Сви други су у њиховој служби.

Прочитајте још: Да ли ће деца "миленијалаца" моћи да се запосле? Тешко, а кривци су родитељи!

Попуштајући

Тамо где родитељи ни не покушавају да поставе границе, пуштају децу да она командују њима, а не супротно, малишани израстају у себичне људе који никог не поштују и цео живот само постављају своје услове, очекујући да им други излазе у сусрет. Када није по њиховом, одлазе.

Не могу да поставе границе или се понашају као пријатељи.

Пријатељски

Афирмативно је када се родитељи поставе пријатељски према деци, али порука педагога је да они, ипак, морају да задрже статус старијег, што значи да малишани не смеју да стекну утисак да они могу да преваспитавају одрасле. На тај начин се руши ауторитет и губи поштовање млађих према старијим.

Прочитајте још: Да ли деца због брзе хране имају лошије оцене?

Подмићујући

Систем награде и казне понекад може да буде ефикасан, али генерално, одрасли би требало да се одвикну од идеје да децу подмићују, да њихову послушност и лојалност купују поклонима и обећањима. Стручњаци су увек за систем похвала и симболичних награда, а не манипулација и уцена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas