· · Коментари: 0
СУЈЕВЕРЈЕ

Тетрафобија је страх од броја 4, а ОВАЈ народ га се смртно плаши

Тетрафобија, или страх од броја четири није измишљотина.

1618775428_Depositphotos_340505766_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос

Тетрафобија, или страх од броја четири у азијској и кинеској култури није мала ствар. Четворка која асоцира на смрт није пожељна у нити једном облику, чак нити као број стана, спрата или броја телефона...

Прочитајте још: Изгубљени "Златни град" стар 3.000 година ПРОНАЂЕН у Египту (ФОТО/ВИДЕО)

У Хонг Конгу срећа, па ни бројеви нису за шалу. Већина становника ће учинити све што је у њиховој моћи како би повећали изгледе за благостањем - чак иако то значи одустајање од повољног стана на генијалној локацији или промену броја телефона, поготово уколико они у себи садрже број 4 или се налазе на 4. спрат...

И станови са бројем 4...
Кад је реч о тражењу стана, бројеви такође играју велику улогу; имају ли број четири или пак више њих, тешко ће се издати или продати по доброј цени. Посебно је несрећан 14 који звучи као "сигурно ћеш умрети" или 24 – "лака смрт".  
Осмица се сматра срећним бројем...

Најсрећнији бројеви ослањају се на хомониме. Тако се осмица сматра срећном, јер за осам на кантонском (баат) и мандаринском (ба) звучи слично као богатство (фаат / фа). Шест симболизује флуидност, седам заједништво, а девет има конотације дуговечности. Ко може да бира, никада неће одабрати број телефона који садржи злокобну четворку која асоцира на смрт - што више четворки, то је срећа лошија.

Овакво веровање потиче из чињенице да се цифра 4 изговара веома слично као реч "смрт" или "долажење смрти".

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Својевремено је хонгконшка влада, разматрала да мобилним оператерима омогући продају изузетно повољних комбинација бројева на аукцији по већој цени, али ипак су одбацили ту идеју. То ипак није спречило препродавце да угоде празновернима, чак и ако због тога морају заобићи покоји закон. Тако власници пожељних комбинација бројева могу добро зарадити продајом својих СИМ картица, наводно се број 6983 7777, који се сматра екстремно срећним, продавао за невероватних 900 евра.

Тетрафобија није измишљотина!

Апартмани, хотели, канцеларије, па чак и болнице у Хонг Конгу избегавају такве бројеве. Тетрафобија, или страх од броја четири није измишљотина. У бројним зградама не постоје спартови с четворком – након 39. спрата следи 50. Они који су приморани да живе "с четворком" понекад потраже помоћ кипа Туди Гонг, божанства које чува од негативне енергије и духова.

Прочитајте још: Прошло је више од пола века, а ни трага ни гласа од њих: Троје малишана су једног јутра отишли на плажу и више се никада нису вратили (ВИДЕО)

"Празноверни ритуали људима дају осећај контроле, због чега се осећају мање тескобно. Баш као и религија, празноверје нас може утешити. Будући да Хонг Конг није изразито религиозно место, људима остаје наука – или празноверје! А, они се изгледа радије опредељују за празноверје", објаснио је хонгконшки професор и аутор студија о празноверју, Јан Занг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.