· · Коментари: 1
МИСТЕРИЈА

Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Змајевчани верују да се посмртни остаци краља Хуна налазе баш у њиховом месту, јер вода која извире у центру изгледа као да је од злата, а Атилино благо са којим је сахрањен никада није пронађено

1616573655_02-Kod--esme--je-uvek-guva.jpg
Фото: Војислав Данилов

Наводно је Тито знао за то, па би увек, када би Плавим возом пролазио кроз Бачку, код реке Јегричка подизао завесу и замишљено посматрао кроз прозор.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Потрага за гробом неприкосновеног владара Хунског царства званично никада није завршена, али ако питате мештане села Змајево, рећи ће вам да је та мистерија за њих разрешена. Атила Бич Божји, кажу, не почива ни у Банату ни у Мађарској, како се нагађало, већ баш овде, на плодном бачком атару. Траг који их је, наводно, довео до тог сазнања је жута вода у центру места од скоро 4.000 становника.

Центар света? Фото: В. Д.
Сви пију "златну воду"

То је био разлог да и ми кренемо пут највећег насеља у општини Врбас. Знали смо да у њему живе питоми људи, вредни паори, интелектуалци, занатлије... И да сви они пију воду са истог извора. Златна течност о којој су нам говорили, а која данас тече из јавне чесме, била је наша прва одредница. Тачка заплета, а онда и расплета.

Испред извора је ред људи са балонима у рукама који стрпљиво чекају

Да смо на правом месту схватили смо када смо угледали ред људи са балонима у рукама. Док стрпљиво чекају да напуне пластичне и стаклене боце, кажу нам да одавно пију ту воду уместо "чесмоваче".

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Вода је лековита и мистериозна, боје злата

- Ова вода све лечи. Наши стари су били паметнији од нас па су на Змајево с правом гледали као на бању. Тако су га и третирали и ословљавали. А ми смо једва успели да сачувамо овај малени извор и направимо чесму, иако смо свесни да је он "тачка кључања" лековитости, историје и мистерије на истом месту. Верује се да овде почива Атила Бич Божји, јер вода изгледа као да је од злата, а његово благо никада није пронађено - каже Змајевчанин, док чека свој ред да напуни пет петолитарских балона.

Испред чесме је увек ред Фото: Војислав Данилов

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Течност која гори
Змајевачка жута вода извире на 369 метара дубине и здрава је за пиће, а има моћ да гори. Први бунар је ископан још 1914. године и од тада отиче у Јегричку. Између два рата овде је постојало бањско лечилиште, Народно купатило са неколико када, које су увек врвеле од гостију. Змајевчани се сећају да су некада долазили људи на штакама и у инвалидским колицима, а одлазили на ногама. Вода и даље ствара чуда, па се разматра давно урађен пројекат за изградњу бање архитекте Александра Мињковића из Змајева.

Атила је владао Хунским царством које се простирало од Немачке до Урала, и од Дунава до Балтичког мора. Преминуо је 453. године, али је његова смрт остала мистерија. Причало се да је Бич Божји као отелотворење окрутности живот изгубио у ноћи  венчања. Пронађен је мртав поред младе Илдико из племена Острогота, али остало је непознато да ли је преминуо природном смрћу, од прекомерне дозе алкохола или тако што му је неко пресудио.

Преминуо је прве брачне ноћи, крај младе...

У сваком случају, Атила је сахрањен онако како су обичаји Хуна налагали - његово тело је положено у златни ковчег који је стављен у сребрни, а он у гвоздени сандук. Хуни су наводно данима копали како би преусмерили ток реке и онда на указаном дну корита ископали дубок гроб за свог владара.

Преусмерили су ток реке, тело положили у златни, па у сребрни ковчег.

Ту су закопали сандук и вратили реку на њен природни ток, како би заувек чувала моћног господара империје. И тако је остала непознаница где он данас почива, осим што се Панонија одувек означавала најсумњивијом локацијом.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Светислав Петровић Зис

Змајевчани нас, међутим, уверавају у своју верзију приче. Међу њима је најгласнији био Милан Мургашки Деја, који више није међу живима, али чије казивање је забележио Ласло Киш, хроничар села и аутор изложбе о Змајеву, а нама проследио Светислав Петровић, управник змајевачке библиотеке. Тако је прича о Атили добила нови садржај.

У село је дошла видовита жена и најавила бању у "улици смрти" и мислила је на...

Мургашки је испричао да је 1993. године у Змајево дошла жена која је тврдила да је видовита, у шта се он уверио на основу прича које му је испричала о њему. Потом му је рекла да ће Змајево постати велика бања, захваљујући златно-жутој води која извире у селу и која је више од обичног извора. Нагласила је да таква течност не постоји нигде више на свету. Оно што га је посебно продрмало су биле речи да је Улица Ивана Милутиновића, она у којој је он живео, а у којој се налази извор, заправо "Улица смрти".

Мапа Змајева Фото: В. Д.

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Они који су сахранили Атилу су одмах убијени

- Дуго сам размишљао о речима видовњакиње, анализирао их али нисам могао да дођем до правог закључка. Једном сам на телевизији гледао емисију у којој су тврдили да је Атила Бич Божји сахрањен негде у Ковиљу у златном ковчегу. Његов гроб још нико није пронашао, јер они који су га убили и сахранили, убијени су 300 метара од његовог гроба, а они који су убили Атилине убице настрадали су још 300 метара даље, па су њих убили други и тако је остало непознато где је Атила Бич Божји сахрањен - испричао је Мургашки.

Међутим, после много размишљања, повезао је ствари.

Схватио је да Јегричка ту има слово "А"
Где је Атилино благо?
Све се заправо вртело око тога где је завршило Атилино злато, а не он. Због тога је од толике важности био исход потраге за сетом ковчега у којем је владар Хуна сахрањен. Мургашки из Змајева је наводно разрешио ту мистерију.

- Кренуо сам мојом улицом за коју је видовњакиња рекла да је "Улица смрти" и ишао до краја, утврдивши да је дугачка 600 метара. Затим сам скренуо десно, јер преко пруге нисам могао, и преко моста на реци Јегричка стигао до старе храстове шуме, једине у широј околини.

Када сам је посматрао из даљине, схватио сам да она има облик слова "А". Тако ми је коначно синуло да храстова шумица заправо открива да је Атила Бич Божији сахрањен ту. Повезао сам то са причом мог брата који је радио у Титовом кабинету - каже Мургашки.

Прочитајте још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

Он ми је говорио како би Тито када би Плавим возом пролазио кроз наше село, код Јегричке би обавезно повукао завесу. Брат је мислио да председник гледа Змајево и био је срећан због тога, а он је, уствари, знао да ту негде почива Атила Бич Божији, само не и где тачно. Зато је Јегричка прокопавана пре изградње канала Дунав - Тиса - Дунав. Према томе, моја визија је поткрепљена чињеницама које апсолутно доказују да је Атила Бич Божји сахрањен у центру Змајева, да се његов гроб налази тачно на месту где извире жута вода за коју је видовњакиња рекла да је сва од злата - закључује становник Змајева.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.