Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖИВОТИЊЕ

Топ 10 најинтелигентнијих животиња: За неке ћете се изненадити!

Представљамо вам десет врста животиња које се издвајају својом интелигенцијом.

1616145894_forget-me-not-257176_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Листу је саставио неуропсихијатар Џон Лифи и на њој су се нашле и неке чија ће вас интелигенција изненадити.

Пчеле

Џон Лиф их користи као симбол за решавање свакодневних проблема. Пчеле имају изузетну меморију, која им омогућава да знају које цвеће је најбоље и где се оно налази. Оне су, поред тога, веома добри инжењери – стварају тако сложене структуре које могу да складиште највисе меда.

Фото: Депозит

Хоботнице

Хоботнице умију да имитирају друге и комуницирају. Оне брзо уче, имају навигационе способности и умеју да користе технике предатора.

Прочитајте још: Пекан може да научи сваки трик, ако му дате храну (ВИДЕО)

Слонови

Ове животиње су чувене по свом памћењу. Међутим, запањујуће је да слонови своје пријатеље и непријатеље могу да памте чак и педесет година, у зависности од здравља и дужине животног века. Поред тога, слонови који живе у заточеништву могу да постану одлични уметници. Њихова комуникација је развијена и подразумева различите гласове, тако да слонови могу да комуницирају и када су удаљени осам километара.

Мрави

Мрав је најбољи тимски играч, али може и самостално да испољи своју интелигенцију. Мрави брину о својој породици исто као и многи сисари. Џон Лиф додаје да мрави чине друго друштво на свету (после термита) које је успело да развије неки вид агрикултуре – ови мали ратари узгајају гљивице. Пољопривреда коју су развили људи је успостављена много касније.

Прочитајте још: Умара вас тражење мачке? Власница открила како увек може да пронађе свог љубимца, чак и ако у том тренутку негде спава (ВИДЕО)

Фото: Пиксабеј

Делфини

Већ годинама, делфини не престају да зачуђују истраживаче! Ови морски сисари памте комуникацију и више од двадесет година. Џон Лиф наводи да одмах препознају и свој одраз у огледалу, веома су креативни и непрестано откривају нове начине за лов. Имају развијене односе како с људима (неки чак сматрају да могу да детектују људску трудноћу), тако и с осталим становницима мора, па могу упозорити рибе уколико се налазе у близини мреже тако што ће ударати перајима о воду.

Вране

Вране су веома самосвесне и у стању су да броје и користе аналогију, коју користе за решавање задатака. Џон Лиф додаје да нове студије показују да су вране у стању да разумеју оно што људи називају Архимедовим принципом, који говори о потиску силе тела уроњеног у течност. Вране ово знање користе вранама како би мудро управљале нивоом воде у потрази за храном.

Прочитајте још: Бизарно или модерно: Да ли љубимци треба да се облаче "по последној моди"? (ФОТО)

Какаду

Знатижељне и жељне игре, ове животиње су и невероватно интелигентне. Лиф наводи да какаду предузима више корака у разрешавању задатака као што је отварање комплексних брава.

Гуштери

Гуштери не добијају пуно признање за своју интелигенцију. Зелена анола може, показала су истраживања, да броји, брзо учи и лако решава задатке, а Џон Лиф додаје да имају и изузетно памћење. Када су изоловани, ови гуштери могу да савладају технике које не користе у дивљини.

Прочитајте још: Омиљени пас краља Петра: Ова куца је најсрећнија када јој дате задатак!

Фото: Депозит

Пси

Интелигенцију најоданијег човековог пријатеља често потцењујемо. Међутим, просечан пас научи да разуме чак до хиљаду различитих речи у интеракцији са људима. Џон Лиф истиче да су пси који се користе, рецимо, у полицији показали велику креативност и интелигенцију.

Китови

На самом крају листе налазе се китови, који имају развијену комуникацију. Они, наиме, сарађују како би усавршили технике лова рибе. Лиф наводи њихову навику да се построје у ред и реповима стварају таласе због којих се фоке сударају с ледом. Китови пливају и испод јата риба, док праве мехуре који им служе као мреже за лов.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas