Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВИЛНО ДРЖАЊЕ

Три ЈЕДНОСТАВНА начина да спречите КРИВЉЕЊЕ КИЧМЕ код ДЕЦЕ

Позиција, у којој је глава скроз искривљена надоле је постала деци природна.

1603984241_Depositphotos_298111052_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Деца све чешће криве врат и кичму док користе телефоне и друге екране па могу настати озбиљни деформитети. Постоје три једноставна начина да спречите кривљење и научите дете да држи правилан положај. Ваше дете је на кревету, лежи са телефоном или таблетом у рукама и непрестано држи искривљен врат. Да, ова слика је свим родитељима позната.

И пре пандемије деца су проводила око 33 сата седмично користећи различите екране, што је једна студија показала. Ова позиција, у којој је глава скроз искривљена надоле је постала деци природна.

Навика се може задржати јако дуго, чак и током целог живота, зато је много важно да спречите овај лош положај.

Прочитајте још: БУШЕЊЕ УШИЈУ КОД БЕБЕ: Окрутан чин или неодољиви аксесоар?!

Издвајамо три начина за јачање мишића врата код детета: 

1. Започните дан вежбама

Потребно је свега пет минута ујутру. Нека деца стану у положај на коленима и рукама постављеним паралелно. Истежу кичму заједно са вратом и главом на горе, а потом на обрнуту страну.

Фото: Депозит

2. Прилагодите положај

Када дете користи телефон или таблет, објасните да треба телефон да приближи глави, а не главу телефону. Покажите на примеру како то да уради.

Нека монитор буде у висини очију, а лактови...

Ако седи за столом, нека монитор буде у висини очију, а тастатура и лактови да буду постављени равно. Стопала нека буду постављена равно на под. Променама навика у свакодневним положајима је заиста потребно доста времена и стрпљења. Имајте то на уму.

Прочитајте још: ЕМПАТИЈА КАО ШКОЛСКИ ПРЕДМЕТ? Да ли би требало и у СРБИЈИ да се уведе? ДАНЦИ знају одговор!

3. Вежбајте правилно седење - Већина столица није прилагођена деци својом висином. Зато покушајте да их прилагодите тако да им одговарају. Кичма ће тада лакше да се постави у природну позицију. Можете детету и сами дати пример како да седи на предњем делу столице и тако опусти рамена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas