· · Коментари: 0
кућни љубимци

Три мита о понашању мачке: Већина верује у њих

Мачке спадају међу најпопуларније кућне љубимце, али су у исто време и врло често погрешно схваћене.

1630584759_cat-4097325_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Бројни стереотипи се везују за мачке и митова који круже о њиховом понашању. Сигурно сте били у прилици да чујете неке ствари о мачкама које су вам деловале сулудо али будући да се спомињу на сваком кораку, временом сте почели да верујете и сами у њих.

Данас смо решили да за вас декодирамо најчешће митове везане за мачке. Време је да одвојимо чињенице од фикције и коначно мало боље разумемо наше крзнене љубимице.

Прочитајте још: Разлози због којих је добро имати кућног љубимца

Мит број 1 – Мачке не могу да се дресирају

Уобичајена је заблуда да се мачке не могу дресирати попут паса и да је са њима знатно теже живети. Обе ове изјаве су мит, и могу бити штетне ако власник мачке у њих верује. Ако власник верује да мачка не може бити издресирана, он аутоматски сматра да се проблеми у понашању мачке не могу решити. Ово у добром делу случајева доводи до тога да власник не жели више да брине о таквој мачки. Истина је међутим таква да се мачке могу научити основним облицима понашања као и извођењу разних трикова. Фокус приликом дресуре би требало да је на наградама, уместо на томе да мачки говорите шта не сме да ради. Свака животиња, па и мачка ће пре разумети шта тражите од ње да уради, умосто да јој стално понављате “не”.

Мит борј 2 – Када вам мачка покаже стомак жели да је мазите

Готово да нема особе на свету која када види мачку да лежи на леђима и открива свој стомак, нема нагон да је помази. Међутим у већини случјева то није оно што мачка жели. Мачке се понекад нађу у овом положају како би показале одбрамбени став. Ако мисли да не може да побегне, на леђима ће боље моћи да користи канџе и зубе. Мачији стомак је осетљив, па не би требало да схватате лично ако вас огребе или угризе ако је по њему помазите. Излагање стомака може да буде и мачији позив за игру, а ваше руке и гола стопала не би требало да буду њена играчка, јер она није свесна своје снаге.

Прочитајте још: Колико нас пас заправо разуме? Ево шта кажу нова истраживања

Мит број 3 – Мачкама није потребна социјализација

Упркос општем мишљењу једнако је важно и за мачиће као и за штенце да још као врло млади буду на правилан начин социјализовани. Период социјализације код мачака је у периоду од 2 до 7 недеље живота. Тада мачићи уче шта је безбедно а шта не по њих. Лоша социјализација доводи до тога да маче буде преплашено, да се скива од ваших гостију, других кућних љубимаца и да реагује агресивно уколико покушате да је мазите. Мачићи који нису на време социјализовани теже у каснијем добу уче где треба да обављају нужду, константно су по стресом и на опрезу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.