· · Коментари: 0
ЦРНИ ТУРИЗАМ

Србија се налази на листи ЦРНОГ ТУРИЗМА: Промовишу места нашег страдања

На Топ листи 10 најпопуларнијих "црних дестинација" прва места заузимају Аушвиц, Чернобил, Хирошима, Нагасаки и Берлин. И Србија се налази на списку "црног туризма", а реч је о зградама које су срушиле НАТО бомбе.

Depositphotos_87284322_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Шта је то што привлачи туристе местима на којима је страдао велики број људи? Одговор, вероватно, знају психолози, а туриситчки радници то интересовање користе да би добро - зарадили.

Четири тачке у Србији
На сајту "Црни туризам" Србија се препоручује као одредиште са занимљивим локацијама. Поред зграда које је бомбардовао НАТО, кажу да "црни туристи" треба да крену на југ до Ћеле куле и логора "Црвени крст" у Нишу.

Прочитаје још: Роботи ће заменити туристичке раднике: Консијеж је остао без посла, нек се спреми БАРМЕН (ВИДЕО)

Берлински водичи не би могли да замисле свој посао без приче о "печату" који је на овај град оставила владавина Адолфа Хитлера. Аушвиц годишње посети два милиона људи. Русија је последњих година за посетиоце отворила гулаге - систем затвора у Сибиру у којем су боравили махом политички затвореници. На мети "црних туриста" су и места где се догодио геноцид у Руанди, али и место на којем су се налазиле куле "близнакиње" Светског трговинског центра у Њујорку. Туристи иду да виде и "Поља смрти" у Вијетнаму.

Брошура за Чернобил Фото: А. М.
Геноцид у Руанди, Поља смрти у Вијетнаму и систем гулага у Сибиру.

Међутим, сва та места су безбедна за туристе, али постоје и одредишта која су потенцијално опасна и захтевају опрему или ограничено време. Једнодневни излет из Кијева до Чернобила кошта 100 евра и посао последњих година "цвета". Само једна агенција, која је почела са радом 2009. године успела је да организује 10.000 приватних тура. Годишње Чернобил посети 70.000 туриста.

Улаз у Припјат Фото: Пиксабу
Најпопуларнији сувенир је "атомик" вотка од ченобилске воде и радиоактивне ражи.

Највећи број туриста који посећују Чернобил су млади, углавном бекпекери. Они обично први пут отпутују са малом групом, на излет, а следећи пут се врате сами. У зону може да се стигне и возом, а ради и неколико хотела и хостела. Чернобилу раде три смештајна објекта и сва три су изузетно скромна, али ноћење кошта око 13 евра. У околини ради неколико радњи, суепрмаркета и кафана.

Ипак до самог локалитета се не препоручује индивидуални одлазак и неограничен боравак, јер је од последица радијације умрло око 200.000 људи. Радијација је данас мања него пре три деценије, а у Црвеној шуми живе бројне животиње, али су чести албино примерци, број њихових потомака је мањи.

Унутрашњост зграда Фото: Пиксабу

"Црни туристи" у Чернобилу могу да виде нуклеарну електрану, напуштени град Припјат и Зону. Групе су мале, а путује се комбијима. На улазу у зону и данас постоји полицијска контрола, јер улаз није слободан. Посетиоци могу да виде Меморијални центар, напуштене зграде и куће, стари споменик Лењину и нови ватрогасцима.

Највеће атракције су Реактор 4 и Луна парк.

Туристи могу и да купе сувенире, а неке од сувенирница носе шаљиве називе попут "Добро дошли у пакао". Један од најпопуларнијих сувенира је "Атомик" вотка која се прави од радиоактивне воде и ражи из овог подручја. Ова вотка, кажу, није опасна, јер је дестилована.

Чувени забави парк Фото: Пиксабу
У Чернобилу раде три хотела, а гости су млади.

Ипак, највеће "атракције" су напуштени луна парк и сама нуклеарна електрана "Владимир Лењин", односо Реактор 4 чија је хаварија маја 1986. године направила пустош у овом крају.

Прочитајте још: Највећа туристичка атракција у БЕРЛИНУ је Хитлер, не би веровали зашто?

Украјина је последњих година развила мноштво "црних тура" међу којима предњачке војне дестинацвије, као што су посете војним базама, подземним тунелима, пуцање из совјетског оружја и слично.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.