Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАН ТУРИЗМА

НАЈГОРА година у историји: Туризам у СРБИЈИ су спасли ОВИ ЉУДИ

Данас је Светски дан туризма. Ово је најгора година за туризам, а поново ћемо почети да путујемо...

1601141818_MaskaGostoprimstvo.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Јун 2020. године је најгори месец од када постоји туризам! У јуну је број путовања пао за невероватних 93 одсто! Овај податак не би био тако драматичан да не важи за читаву планету, а званичан је податак Светске туристичке организације UNWTO.

 Туризам је сваке године бележио нову, рекордну годину. Ни Србија у томе није била изузетак. На глобалном нивоу сваки десети човек на Земљи зарађује од туризма.

Прочитајте још: Она је ИНФЛУЕНСЕРКА и она је ОБРУКАНА: На свим сликама додаје ИСТУ СТВАР!

Данас је Светски дан туризма, али ретко који туризмолог данас слави. Ово је најтежа година, а јун је најгори месец. Према подацима Светске туристичке организације, када се пореди ова са прошлом годином, 440 милиона људи није путовало, а гледано кроз новац то је 460 милијарди долара мање за оне који живе од туризма.

Корона јача од кризе
До ове, сматралос е да је 2009. година била најгора за туризам, али корона је "победила" светску економску кризу. Пет пута је већи пад туриста него 2009. године!
Запослени у туризму су изгубили 460 милијарди долара и 140 милиона људи је изгубило посао!

Корона је највише оштетила туризам Азије и Пацифика, где је забележен пад од невероватних 72 одсто! Ни Европа није боља: европски пад од 66 одсто прати блискоисточни од 57 и амерички од 55 одсто.

Ко је спасио сезону?

Домаћи туристи који су по својим домовинама путовали скоро као и прошле године. У Русији и Кини су домаћи туристи спасили авиокомпаније.

Прочитајте још: Да ли је ОВО највећа ПРЕВАРА свих времена или ОДЛИЧНА ИДЕЈА? Свакако се "згрће" велики новац (ФОТО)

Марија Лабовић Фото: ТОС

Овај тренд се може видети и у Србији, јер су домаћи туристи тражили одмор у природи и најчешће се одлучивали за боравак у руралним подручјима, планинама, бањама, околини језера или река.

Свуда је пад осим у Србији!

- Према прелиминарним резултатима, после вишемесечног пада туристичког промета, у августу се бележи раст већи од 25 одсто у доласцима туриста у Србији - каже Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије.

Туризам ће се опоравити за највише две године.

Процене UNWTO за наредне четири године су опрезно оптимистичне. Стручњаци верују да ће туристи полако вратити поверење у путовања, а за то су од пресудног значаја хигијенски услови превозника, хотелијера, ресторатера и осталих у ланцу туризма.

Прочитајте још: Путовања у којима РИЗИКУЈУ ЖИВОТ: СЛИКА на литици или што ОПАСНИЈЕ то боље

Туризам ће се вратити на ниво из 2019. године тек после 2022. године, а 2024. године ћемо поново масовно путовати као што смо навикли!

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas