· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ И КАРАНТИНА СМАЊИО СЕ БРОЈ ПРЕВРЕМЕНИХ ПОРОЂАЈА: Откривено је неколико могућих разлога

Смањење броја превремених порођаја највише је уочен код људи који живе у богатијим четвртима.

1603275519_Depositphotos_106164396_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Откако је завладала пандемија корона вируса, лекари широм света приметили су драматично смањење броја прерано рођене деце која су рођена током карантина. Поставља се логично питање шта би могло објаснити тај тренд? Иако научници морају да спроведу много више истраживања, ипак разматрају неколико могућих разлога.

У највећем истраживању те врсте спроведеном у Низоземској, закључено је да је број превремених порођаја увелико смањен након увођења мере карантина због пандемије Цовида-19 у тој земљи.

У истраживању које је недавно спроведено истраживачи из Медицинског центра Ерасмус у Ротердаму проучавали су рођење 1,5 милиона новорођенчади рођене између 2010. и 2020. године, од којих је око 56.000 рођено након што је земља завршила у карантину почетком марта.

Открили су значајан пад броја прерано рођене деце након 9. марта 2020. године у поређењу с истим раздобљима претходних година.

Прочитајте још: "Смејали су се вирусу у болници, а у собама ћелаве девојчице уплашене повраћају и траже маму"

Истраживачи су открили неколико разлога

Смањење броја превремених порођаја највише је уочен код људи који живе у богатијим четвртима, али постоје докази да се исто догодило и у другим деловима земље.

Ово није прва студија која је изнела такав резултат. Слично се догодило у Ирској и Данској. Научници су, ослањајући се на друга истраживања, навели неколико разлога том феномену.

Прочитајте још: Када крену ВИРУСИ бежите из града на ЧИСТ ВАЗДУХ, јер су научници ОТКРИЛИ запањујућу везу

Фото: Депозит

Одржавање физичке дистанце, самоизолација, немогућност путовања на посао, затварање школа и повећане свести о одржавању хигијене довели су до смањења контакта с патогенима, што значи да је мања вероватноћа да се људи заразе. Узевши у обзир да су и генералне инфекције велики фактор ризика од превременог порођаја, ово би могао такође да буде важан фактор.

Смањење загађења ваздуха

У студији је забележено и како су будуће мајке под мањим стресом који узрокује посао. Осим свега тога, истраживачи су указали на значајно смањење загађења ваздуха као могући главни разлог смањења броја превремених порођаја.

Прочитајте још: Који СИМПТОМИ указују на АЛЕРГИЈУ на ГЛУТЕН: Обратите пажњу

Низ студија показало је да се квалитет ваздуха побољшао широм света као резултат лоцкдоwна и смањене употребе фосилних горива, а то је важно јер се изложеност загађеном ваздуху током трудноће повезивала с превременим порођајем. Чак је 18 посто превремених порођаја повезано с лошим квалитетом ваздуха.

Ови разлози засад су само претпоставке и сумње, али научници сматрају да ако успеју да идентификују разлог драстичног пада превремених порођаја током пандемије онда ће можда открити и смањити ризик превремених порођаја, а самим тим, спасити више живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.