· · Коментари: 0
ИСПОВЕСТ

У 15.год покушала је да изврши САМОУБИСТВО: Онда су уследила још 2 пута,а сада Лана има ПОРУКУ за све (ФОТО)

Девојка која је три пута себи покушала да одузме живот, коначно је на правом путу опоравка и на живот гледа из потпуно другачије перспективе

1614196554_New-Project--1-.jpg
Фото: Приватна архива

Лана Ковачевић, имала је само 15 година, када је чврсто одлучила да себи одузме живот. Тада је мислила да је за њу то најбоље решење и да ће њеним нестанком, олакшати живот свима.

Прочитајте још: "Док сам се порађала, муж ме је ВАРАО са мојом мајком": Тужна исповест младе маме (24) многима је сломила срце (ФОТО)

Скочила је са Бранковог моста на бетон. Задобила је тешке телесне повреде и имала је око десетак операција, а сада је на путу коначног опоравка.  У интервју за Магазин Новости, Лана је одговарала искрено на наша питања, али и послала снажну поруку свима онима који су помислили на суицид.

Са 15 година, покушала си себи да одузмеш живот. Шта девојчицу у тим годинама натера да помисли на тако нешто?
 
- Мислим да је мени највећи проблем представљала неприхваћеност у друштву, увек сам била оно "чудно" дете и никада се нисам уклапала међу децом. Такође и приватни проблеми о којима не бих јавно да говорим.
 
Шта се у том периоду дешавало у твом животу? Колико су то били тешки проблеми, који су те навели на суицид?
 
- Сада када размишљам о тим проблемима, наравно да мислим да нису били вредни тога сто сам покушала, али опет не осуђујем себе јер људи кроз цео живот имају другачије проблеме, тада су ми ти проблеми јако утицали на психичко здравље.
 
 Да ли си некада причала са родитељима о томе шта ти се заправо дешавало и кроз какав тежак период си пролазила, због ког си запала у депресију, због које умало ниси себи одузела живот?
 
- Нисам хтела да замарам родитеље својим проблемима јер нисам хтела да им будем на терету, што је јако погрешно размишљање.
 
Када си се попела на мост, који је моменат био пресудан да скочиш?
 
- Моменат када је мој отац кренуо да ме зове, да сам се јавила, вероватно не бих урадила то, али сам просто имала циљ и нисам хтела да ме билошта спречи у остварењу истог
 
Да ли се сећаш тренутка када си се пробудила и шта си помислила прво?
 
- Једина ствар о којој сам могла да размишљам у моменту када сам отворила очи су ненормални болови у целом телу, лежала сам на леђима, нисам могла да померам било који део тела јер сам цела била у завојима и гипсу, у носу сам имала сонду и била сам прикачена на више апарата.
 
Фото: Приватна архива
 
Колико су тешке повреде биле и како је текао опоравак?
 
Имала сам много прелома, највише у ногама, такође ми је пукла јетра, сакрална кост и три пршљена. Истог дана када сам покушала да извршим суицид, имала сам имала многобројне операције (ушивање јетре због унутрашњег крварења, стављање фиксатора на кичму и на обе ноге). Опоравак и даље траје, трајаће до краја живота, на мени је да се трудим да ми буде што боље и да радим оно што могу за свој опоравак.
 
Фото: Приватна арива
 
Да ли си након тога кренула на нека психолошка саветовања и колико ти је то помогло? 
 
Након лежања у ургентом 3 и по месеца, одмах сам превезена у Палмотићеву, да се договорим за даље психичко лечење. Тамо баш и немам најбоље искуство, мислим да је докторка била пренатрпана послом и да из тог разлога није могла лепо да ми се посвети.
 
Да ли успела да након свега попричаш са својим родитељима и испричаш им кроз какаве ситуације психолошке пролазиш?
 
- Након тога мислим да нисам ни имала избора више да ћутим о свом психичком здрављу, те сам попричала са породицом и добила пуну подршку на чему сам им јако захвална.
 
 
Упркос скоку који је умало био кобан по њу и тешког опоравка кроз који је прошла, Лана је 2019. године поново покушала чак два пута да одузме себи живот, тровањем таблетама.
 
Иако си успела да преживиш, три године касније си поново себи покушала да одузмеш живот. Овога пута си попила лекове? Да ли можеш нешто да нам испричаш о томе?
 
- Након скока, највећи проблем ми је био што сам "упропастила" своје здраве ноге, и у моментима када сам имала депресивне епизоде само сам размишљала о стварима које нећу моћи више никада да урадим због последица које имам, мислила сам да је најбоље решење да поново покушам суицид да се не бих "мучила" цео живот.
 
 Како иде сада тој опоравак и како сада гледаш на читав тај период који је иза тебе?
 
- Доста људи ме пита да ли бих променила своју прошлост и увек их зачуди мој одговор-не. Сматрам да из свих лоших животних ситуација може да се извуче доста добрих ствари, све што ми се десило ме је ојачало и због свега тога сам ја баш оваква каква јесам. Све се дешава са разлогом и све има свој крај(и лоше а и добре ствари), ове две реченице ми јако помажу, и што више верујем у њих, све више схватам да ћу пребродити апсолутно све сто ми у будућности стане на пут. Што се тиче опоравка, боље сам него икад, и психички а трудим се и физички. Најбитније ми је заправо било да прихватим себе са свим својим "манама", јер су оне део мене.
 
Фото: Приватна арихва
 
Како тече период опоравка? И да ли си успела да превазиђеш црне мисли које су те од 2016.- 2019. терале на суицид?
 
- Црне мисли имам и даље, али сам временом научила како да их исконтролишем и превазиђем, самим тим јер сам паихички сазрела, могу да обећам првенствено себи а онда и људима који ме воле да се онакве ствари више никада неће десити.
 
 
 С обзиром да си на срећу успела да се избориш са свим проблемима? Да ли имаш поруку, првенствено за младе људе у пубертету, али и оне старије који помишљају да учине исто или слично као ти?
 
- Савет који могу да дам људима је да је апсолутно сваки проблем решив и да није срамота потражити помоћ.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.